Benchmarking: waarom het ook voor jou nuttig is

24 maart 2023

In de dagelijkse praktijk merken we maar al te vaak mee dat ondernemers niet weten hoe zijn of haar bedrijf presteert in vergelijking met andere ondernemingen, terwijl je daar ontzettend veel van kunt leren en je je met die info kunt voorbereiden op de toekomst. Ook het vergelijken van interne bedrijfsprocessen is hiervoor belangrijk.

Natuurlijk wil iedereen een maximaal rendement realiseren en ben je iedere dag bezig met omzet. Maar is deze omzet voldoende? Wat voor brutomarge realiseer je eigenlijk en hoe kun je deze beïnvloeden? Daarvoor kun je kijken naar vergelijkbare bedrijven in jouw branche. Je vergelijkt dan jouw prestaties met de gemiddelden in de branche en met name met die bedrijven die optimaal presteren. Dit noemen we externe benchmarking. Door (externe) benchmarking kun je onder andere ontdekken of je bepaalde concurrentienadelen hebt, of je misschien kosten kunt besparen en of je efficiënter kunt werken. Zo ben je op tijd gewaarschuwd en kun je er direct mee aan de slag.

Vragen die je tijdens het benchmarken kunt stellen, zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe presteren de meest optimaal presenterende bedrijven in mijn branche nou precies?
  • Wat doen zij anders dan ik?
  • Wat doen zij beter dan ik? Wat kan ik daarvan leren?
  • Doen zij dingen die ik nog niet doe, maar die wel nuttig kunnen zijn voor mijn onderneming?
  • Hoe kan ik op de lange termijn een concurrentievoordeel behalen?

Ook interne benchmarking – benchmarking binnen je eigen bedrijf – is erg nuttig. Je kunt bijvoorbeeld binnen je verkoopteam de omzet per verkoper en de daarbij behaalde brutomarges eens vergelijken. Het uiteindelijke doel is dat je met elkaar de informatie deelt, zodat je van elkaar kunt leren en zo samen het team naar een hoger niveau kunt tillen. De neuzen staan dan weer dezelfde kant op. Gebruik het dus als ontwikkelpunt en niet als stok om mee te slaan. Je zult zien dat het werkt.

Wil je ook eens benchmarken over de resultaten van jouw onderneming t.o.v. jouw collega’s in de branche? Neem contact met de afdeling bedrijfsadvies, we helpen je hier graag mee.

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.