De 3 meest gestelde vragen in januari

22 januari 2024

Iedere maand deelt Daniëlle van team Ondernemersservice de meest gestelde vragen of onderwerpen van retailers die binnen zijn gekomen via de telefoon, chat en op social media. Deze keer staat in het teken van de nieuwe cao Retail non-food 10-01-2024:

Urenregistratie

Moet je voor elke werknemer een urenregistratie bijhouden?

De huidige wijze van berekening van het maandloon gaat uit van 164,67 uur per maand bij een 38-urige werkweek. Dit resulteert in een salaris van € 2185,17 per maand.

Voor de woonbranche geldt vanuit de cao een 37-urige werkweek, waarbij de cao uitgaat van 160,33 uur per maand.

Een jaar heeft normaal 260, 261 of 262 werkbare dagen. Omdat 2024 een maandag en dinsdag extra heeft zijn er dus 262 werkbare dagen. Hierdoor dien je, als je per 1 januari 2024 nog steeds deze huidige methode toepast, voor de berekening van het maandloon bij uitdiensttreding óf aan het einde van het jaar een correctie toe te passen. Deze correctie dient ervoor te zorgen dat medewerkers per uur ook daadwerkelijk ten minste het nieuwe wettelijk minimumloon van €13,27 per uur verloond krijgen.

Het is dan ook nog meer van belang om een sluitende urenregistratie te voeren in 2024. Dit is alleen van belang als het gaat om verloning van het wettelijk minimumloon. Voor de hogere lonen gaat dit niet op.

Loonsverhoging

Welke verhoging pas ik toe voor de medewerker die niet in de juiste trede zit door een hoger loon?

Het is van belang dat medewerkers wel correct zijn ingeschaald in het niveau van hun functie. Als de medewerker niet in een juiste trede zit omdat deze meer verdient, dan kijk je naar het salaris van de trede die er het dichtst bij zit, en dan de laagste van de twee. Omdat de nieuwe loontabellen verschillende percentages kennen is het belangrijk dat dit secuur wordt toegepast. Het uurloon dat het dichtst bij het loon van de medewerker zit kent een X percentage, dan dient dit percentage te worden toegepast op het loon van de medewerker per 1 januari 2024.

Voorbeeld 1: Verkoopmedewerker sport is ingeschaald in functiegroep B en verdient €12,55 euro per uur. Als gekeken wordt naar de schoenen en sport-tabel van 1 juli 2023, zit het uurloon van €12,54 (B2) hier het dichtste bij (laagste bedrag). Vergeleken met de tabel van 1 januari 2024 betekent dit een verhoging van 8,98% omdat dit het verschil tussen B2 7/2023 en B2 1/2024 betreft.

Voorbeeld 2: Verkoopmedewerker wonen is ingeschaald in functiegroep E en verdient €14,15 euro per uur. Als gekeken wordt naar de loontabel voor de woonbranche van 1 juli 2023 is 14,19 van E5 het dichtste bij dit uurloon, maar je dient uit te gaan van de laagste van de twee, in dit geval E4 €13,96. Vergeleken met de tabel van 1 januari betekent dit een verhoging van 5,49%, omdat dit het verschil betreft tussen E4 7/2023 en E4 1/2024.

Om deze vorm en de verhoging voor medewerkers die wel in de juiste trede te vereenvoudigen hebben we een rekentool. Deze verhoging betekent helaas wel dat per medewerker het nieuwe loon moet worden berekend.

Als je medewerkers onder de 21 jaar ruim meer betaalt dan waar ze volgens de cao recht op hebben, neem dan contact op met Ondernemersservice.

Percentage extra gedeelte

Welk percentage pas ik toe voor medewerkers in het extra gedeelte?

Hiervoor dient aansluiting te worden gezocht bij het percentage dat in het hoogste witte vakje zit voordat het bovenschalige gebouw begint, in de loonschaal gekoppeld aan de functie van de medewerker.

Voorbeeld: Assistent storemanager mode is ingeschaald in functiegroep D7. Deze krijgt dan een procentuele verhoging van 6,49%.

Meer weten?

We hebben een veel gestelde vragenlijst gemaakt over de cao. Wil je alle vragen bekijken? Dat kan hier.

Daniëlle van Voorst

Daniëlle van Voorst

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.