De opkomst van tweedehands fashion

17 april 2024

Een opmerkelijke trend is de groeiende vraag naar “pre-loved” fashion. Dit wordt bevestigd door het recente onderzoeksrapport Resale Report 2024 van ThredUp, dat aantoont dat tweedehands kleding op weg is om 10% van de wereldwijde modeverkoop te vertegenwoordigen.

Vanuit Frankrijk komt interessant nieuws. Het tweedehands designerplatform Vestiaire Collective streeft ernaar om tegen het einde van 2024 winstgevend te zijn, met een mogelijke beursgang in het vooruitzicht. Ook Vinted bereidt zich voor op een potentiële beursnotering, waarmee tweedehands mode steeds meer de aandacht van investeerders trekt.

In de schoenenbranche zien we vergelijkbare ontwikkelingen. Dr Martens lanceert in de VS een programma om schoenen een tweede leven te geven in ruil voor kortingsvouchers. Daarnaast heeft het Rotterdamse pre-loved sneaker merk Wear nieuw kapitaal opgehaald om te gaan uitbreiden. Wear verkoopt opgeknapte tweedehands sneakers en biedt zowel schoonmaak als reparatie service aan.

Kledingverhuur en reparatie

Een andere groeiende trend is het huren van kleding bijvoorbeeld in baby- en kinderwinkels zoals Tiny Library, Red Orka, en Hulaaloop die deze service aanbieden.

Reparatie staat ook steeds meer in de belangstelling binnen de mode-industrie, niet alleen meer voor merken in het outdoor- of high-end segment, maar voor de hele branche. Het recht op reparatie wordt een mogelijke verandering die onze sector kan gaan beïnvloeden. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Samenwerking en duurzaamheid

Ook zien we andere initiatieven van zoals bijvoorbeeld Mango die een Spaanse start up, HOOP Carpool, financiert in combinatie met met mentorschap en advies voor opschaling. Deze carpool-app maakt het mogelijk voor werknemers en studenten om korte afstandsreizen te delen en biedt bedrijven daarmee gedeelde mobiliteit.

Met deze ontwikkelingen in gedachten blijft het een interessante tijd voor de mode- en schoenen branche. Als er specifieke ontwikkelingen zijn waar je meer over wil weten of als je advies nodig hebt, staan we natuurlijk voor je klaar!

Susan Krau

Susan Krau

Branchecoördinator Mode & Schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.