Gevolgen van invoering Digital Services Act (DSA) voor platformen

16 februari 2023

Heb jij een platform of bied jij op je webwinkel producten van andere partijen aan? Dan moet je mogelijk aan extra wetgeving voldoen. 
 
Op 17 februari 2023 moeten digitale dienstverleners voldoen aan verplichtingen met betrekking tot het tonen van gemiddelde maandelijkse actieve afnemers. Middelgrote en grote aanbieders (meer dan 50 werknemers of meer dan 10 miljoen euro omzet) moeten per online platform of online zoekmachine informatie publiceren over de gemiddelde maandelijkse actieve ontvangers van de dienst(en) in de EU. Dit om de aanwijzing van Very Large Online Platforms (VLOPS) en Very Large Online Search Engines (VLOSEs) mogelijk te maken. 
 
Webwinkels die ook producten van derde partijen aanbieden vallen hier ook onder als er geen onderscheid gemaakt kan worden voor bezoekers van de webshop tussen eigen producten en de marktplaats. Alle gebruikers van de website moeten dan meegeteld worden. In andere woorden, als de gebruiker wordt blootgesteld aan “third-party content” moet deze meegeteld worden. In het geval een bedrijf meerdere domeinnamen heeft, moeten de gebruikers in de EU bij elkaar opgeteld worden (zo lang het om dezelfde dienst gaat).
 
De cijfers kunnen gedeeld worden met de Europese Commissie via het volgende email adres, CNECT-DSA-Registry@ec.europa.eu. Via deze link kom je op de begeleidingspagina van de Europese Commissie.

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.