handelsnaam

Het risico van een beschrijvende handelsnaam

24 april 2024

Beschrijvende handelsnamen zijn handelsnamen die beschrijvend zijn voor de diensten of producten die worden aangeboden. Als ondernemer wil je natuurlijk laten zien waar je voor staat. Daarnaast zul je, zeker online, sneller door je (potentiële) klanten gevonden worden als je beschrijvende termen in je handelsnaam gebruikt.

Juridisch risico

Het gebruik van een beschrijvende handelsnaam heeft dus praktisch voordelen. Maar juridisch gezien zit er wel een risico aan beschrijvende handelsnamen. Belangrijk is namelijk dat je handelsnaam onderscheidend vermogen heeft. Dit moet met name voor het relevante publiek gelden. Is dat niet zo, dan heb je op het gebied van handelsnaamrecht minder bescherming.

Solextexel vs. Solex Texel

Uit het volgende voorbeeld van een recente rechtszaak bij het gerechtshof in Amsterdam blijkt hoe dit kan uitpakken. Het betreft de bedrijven solextexel tegen Solex Texel. Beide partijen verhuren momenteel solexen op Texel. In het verleden hebben de partijen samengewerkt, waarbij solextexel al jaren solexen verhuurde. Solextexel voert tevens al sinds lange tijd de handelsnamen ‘solextexel’ en ‘solexverhuurtexel’, inclusief de domeinnamen solextexel.nl en solexverhuurtexel.nl. Vlak voor de stop van de samenwerking schafte de gedaagde partij solexen aan, registreerde de domeinnamen solex-texel.nl en solexverhuur-texel.nl en ging daarna solexen verhuren onder de naam Solex Texel. Solextexel stapte hierop naar de rechter.

Geen inbreuk

Solextexel en Solex Texel worden gezien als beschrijvende handelsnamen. Het hof zegt hierover dat iedereen zich moet kunnen bedienen van dergelijke beschrijvende handelsnamen. Verder is het van belang dat de handelsnaam onderscheidend is naar het relevante publiek. Het relevante publiek bestaat hier uit mensen die Texel bezoeken. Die zullen de handelsnaam solextexel niet specifiek met de onderneming van de appellant associëren. De bedrijfsvoering – het verhuren van solexen – is niet zodanig zeldzaam dat deze, ook bij mensen die niet plaatselijk bekend zijn, alleen met solextexel associaties zal oproepen. Het hof oordeelt daarom dat er geen sprake is van inbreuk, vanwege gebruik van beschrijvende handelsnamen met gebrek aan onderscheidend vermogen.

Domeinnaam

Dan is er nog de kwestie rondom de door Solex Texel geregistreerde domeinnaam solexverhuur-texel.nl. Volgens het hof blijkt hier uit de feiten wel duidelijk dat Solex Texel door het registreren van deze gelijkende domeinnaam wil meeliften op solexverhuurtexel.nl, de domeinnaam van solextexel. Solex Texel voerde hiertegen geen goed verweer. Solex Texel moet daarom de domeinnaam aan solextexel geven.

Conclusie

Realiseer je dat je minder juridische bescherming hebt als je een beschrijvende handelsnaam gebruikt. Eventuele verwarring bij het (relevante) publiek kan niet alleen door inbreuk ontstaan, maar ook simpelweg door het feit dat de handelsnamen beschrijvend zijn. Dat betekent niet dat je helemaal geen bescherming hebt, maar zoals uit de zaak solextexel/Solex Texel blijkt is deze beperkter.

Meer weten?

Wil jij hier meer over weten? Kom dan naar het online webinar op 13 mei. Met de basiskennis die je tijdens deze bijeenkomst opdoet, weet je al wat beter waar je staat op het gebied van intellectueel eigendom. Aanmelden kan hier:

Meld je aan voor het webinar

Dit is een partnerbijdrage van Yvonne Vetjens van BG.Legal. Onze partner op het gebied van intellectueel eigendom. Heb jij vragen op dit gebied? Leg ze gerust voor aan onze ondernemersservice  en we brengen je in contact met een adviseur van BG.Legal.

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.