Welles nietes

Onderneming verkopen? Hier begin je mee

18 september 2023

Ondernemen is een topsport. Van dagelijks bezig zijn om je medewerkers te motiveren en omzet binnen te halen, tot het oplossen van problemen. Van een afstand lijkt het eenvoudig, maar als ondernemer weet je als geen ander dat het soms ongelofelijk ingewikkeld kan zijn. De tijd tikt door en de pensioensleeftijd komt in zicht. De gedachten om de onderneming te verkopen komt steeds vaker in je op. Loslaten valt echter niet mee, doorgaan is geen optie. Wat nu? 

Start verkoop onderneming

Het verkopen of overdragen van een winkel is een complex proces. Je krijgt te maken met bijvoorbeeld juridische, fiscale, personele, financiële en organisatorische aspecten. Ben je van plan je onderneming te verkopen? Start dan zeker 3 tot 5 jaar voor de overdracht met dit traject. Want niet alleen het zoeken van een opvolger kost tijd, maar ook de onderneming klaarmaken voor verkoop. 

Overdragen aan familie

In een aantal gevallen kan de onderneming overgedragen worden binnen een familie, denk aan een overdracht aan de kinderen. Maar hoe ga je daarmee om als er meerdere kinderen zijn die de winkel over willen nemen? Hebben zij wel de capaciteit om een winkel te runnen? En hoe maak je het überhaupt bespreekbaar? Emoties spelen hierbij een grote rol. Vaak is ‘denken’ voor de kinderen makkelijker dan het aansnijden van het onderwerp.   

Openheid en communicatie

Is er een bedrijfsopvolger binnen de familie? Dan is openheid naar iedereen van groot belang. Misschien zien meer familieleden zich als opvolgers dan je dacht, of dan dat je wenst. Er zijn gevoelige punten, waarbij een goede gespreksleider de taak heeft om hier op een respectvolle en doortastende manier mee om te gaan. Openheid is het beste middel om de relaties tussen het gezin, de familie en het bedrijf zuiver te houden.

Nadenken en keuzes maken

Je moet over veel zaken nadenken en vervolgens keuzes maken. Dit is niet makkelijk. Wij krijgen vaak de vraag ‘hoe pak ik dit aan?’. Of het nu gaat over de fiscale, financiële of emotionele aspecten, wij helpen je graag!

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.