Onderzoek Mulier instituut: ‘laagdrempelig karakter urban sports motiveert jonge beoefenaars te blijven sporten’

17 april 2024

Recent heeft het Mulier instituut een onderzoek over urban sports gepubliceerd. Deze trend gaven wij, als INretail, in 2022 al aan in ons sportfocus rapport. Wij nemen je hieronder mee in de highlights van het Mulier rapport.

Laagdrempelig

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports motiveert jonge beoefenaars om te blijven sporten. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut onder jonge skateboarders en 3×3-basketballers. 

Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid

Voor skateboarders zijn vooral deze drie dingen belangrijk:
1. het ontbreken van regels;
2. kunnen sporten waar, wanneer en met wie je maar wilt;
3. zelf kunnen bepalen hoe intensief je sport.

3×3-basketballers voelen zich, vergeleken met regulier basketbal, meer verantwoordelijk voor hun eigen groei.

Niet alle urban sporters zetten zich af tegen reguliere sport

Het beeld heerst vaak dat urban sporters zich afzetten tegen de reguliere sport. Dat blijkt niet altijd zo te zijn.

Voor sommige skateboarders die deelnamen aan dit onderzoek, geldt het wel: zij voelden zich niet thuis bij eerdere sportverenigingen. Deels kwam dat door de competitievere sfeer en door verplichtingen zoals vaste trainingstijden. Maar voor 3×3-basketballers geldt dat minder. Zij sporten vaak ook bij een reguliere basketbalvereniging.

Dé urban sporter bestaat niet

Urban sporters zien gelijkenissen tussen mede-beoefenaars en beoefenaars van andere urban sporten. Toch voelen sommigen zich niet aangesproken door de term ‘urban sporter’. Volgens veel beoefenaars zijn de sporten die daaronder vallen te verschillend om over één kam te scheren.

Benieuwd naar het complete Mulier onderzoek? Bekijk die hier.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchecoördinator sport

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.