Vraag van de maand: Moet ik de algemene voorwaarden voor CBW-erkende winkels altijd meegeven?

2 november 2023

Ja, als je wilt dat voorwaarden van toepassing zijn, dan moet je deze altijd meegeven. De juridisch term die daarbij hoort is het ‘ter hand stellen’ van algemene voorwaarden.

Het belang van ’ter hand stellen’

De hoofdregel uit artikel 6:234 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat de gebruiker, om aan zijn informatieplicht te voldoen, de voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand moet stellen (feitelijk overhandigen).

Een veelgemaakte fout is dat enkel wordt aangegeven dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn of in te zien zijn, terwijl deze moeten worden overhandigd of toegestuurd.

Diverse methoden

Als je kijkt naar de branche dan kan het “ter hand stellen” op verschillende manieren. Je kunt de algemene voorwaarden:

  • letterlijk overhandigen;
  • e-mailen (als de overeenkomst volledig elektronisch tot stand is gekomen of met toestemming van de klant).

Beide moet gebeuren uiterlijk ten tijde van het sluiten van de koop, dus niet erna.

Het letterlijk overhandigen komt het meeste voor. Bij elektronisch “ter hand gestelde” algemene voorwaarden (dus via de e-mail of op je website) is het belangrijk dat de klant de algemene voorwaarden eenvoudig kan:

  • vinden;
  • en opslaan (zodat hij ze later nog eens kan lezen);
  • of – als opslaan niet mogelijk is – uitprinten.

CBW-erkend: Verplichte voorwaarden

Dit zal vaak betekenen dat je de voorwaarden als een .pdf bestand verstrekt. Daarbij moet je ook altijd melden dat je de voorwaarden op verzoek kunt toesturen. Meer weten over de toepassing van algemene voorwaarden? Lees hier verder.

Als CBW-erkende woonwinkel ben je verplicht de CBW-erkend-voorwaarden voor Woonwinkels te hanteren en ernaar te handelen.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.