Vraag door

Vraag van de maand: Moet je een klacht van een doorverkocht artikel in behandeling nemen?

8 januari 2024

Een klant die bij mij een bank heeft gekocht, heeft deze doorverkocht aan een andere consument. De andere consument dient bij mij een klacht in? Hoe zit dat nu wettelijk?

Wettelijke garantie

De wettelijke garantie kun je niet uitsluiten. Wanneer er sprake is van doorverkoop van een product gaat de wettelijke garantie van een product over naar de nieuwe eigenaar. De wettelijke garantie kleeft als het ware aan het product.

Het is dus altijd verstandig om een klacht wel in behandeling te nemen en deze serieus te beoordelen. Goed om te weten is dat de nieuwe eigenaar niet zomaar alles bij jou weg kan leggen.

Omgekeerde bewijslast

Wanneer er klachten ontstaan binnen een jaar na levering, is het aan de ondernemer om te bewijzen dat het product conform de overeenkomst is geleverd en de klacht bijvoorbeeld is ontstaan door het gebruik van de consument. Na dit jaar is het aan de consument om aan te tonen dat het product al bij de verkoop gebrekkig was.

Als een product is doorverkocht dan is er vaak al sprake geweest van gebruik en daarnaast wordt het product ook nog eens getransporteerd of is er sprake van een verhuizing. Het ligt dus veel meer voor de hand dat de schade gedurende het transport of verhuizing is ontstaan dan dat de schade al aanwezig was bij de verkoop aan de oorspronkelijke kopers.

CBW-erkend garantie en behandeling van geschillen

In de CBW-erkend voorwaarden is in artikel 15 opgenomen dat de 2 jaar garantie niet overdraagbaar is. Daarnaast kan een consument die zelf niet bij jou heeft aangekocht geen klacht indienen bij de Stichting Uitgesprokenzaak.nl omdat de betreffende consument niet direct bij jou heeft gekocht.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.