Geen vraag te gek
088 973 06 00

Alle jongens willen Enzo zijn (en de meiden Mascha)

De week van Jan Meerman | week 9 | 2018

De week van Jan Meerman | week 9 | 2018

Over vijf jaar stromen 25% minder mbo’ers uit dan nu. Het staat hoog op de bestuursagenda van INretail. Het personeelsgebrek wordt nijpend. In alle sectoren. En nog voelbaarder wordt het tekort aan vakbekwame handen. Dat functies van werknemers in de retail veranderen, lost deze uitdaging niet op. Handjes zijn straks weliswaar niet meer nodig voor het afrekenen en robots kunnen in het magazijn een uitkomst zijn, maar voor het plaatsen van een keuken of vermaken van een bruidsjurk is dat geen oplossing.  

Bovendien is in de retail de klantrelatie belangrijk. Dan gaat het over menselijk contact, écht contact. Medewerkers maken dan het verschil. Dat bewijst zelfs Coolblue die scoort met de handgeschreven briefjes bij haar bestellingen. 

Influencers zijn cool

Naast minder instroom is ook het volgende een zorgpunt: we zijn als branche minder sexy. De game- en designindustrie is pas cool. Heb je je wel eens verdiept in de wereld van de vloggende Enzo Knol en YouTube-ster Mascha Feoktistova? Dat zijn de influencers van dit moment.

Tik zo’n naam eens in en je komt terecht in de belevingswereld van zij die op het punt staan te kiezen voor een vervolgopleiding op het mbo of hbo. Alle meiden willen Mascha zijn. En zij verdient meer dan welke winkelmedewerker ook en haar baas erbij. En Enzo Knol kocht een leuk appartement en rijdt in een Porsche Panamera 4S. Met dank aan zijn vlogverdiensten.

Om over na te denken

We hebben uitdagingen te tackelen. We moeten terug in beeld komen bij degenen die zouden willen kiezen voor onze branche. Maar we moeten ook de mensen koesteren die de branche nu al haar gezicht geven. Dat komt geheid aan de orde bij de cao-onderhandelingen dit jaar. De onderste loonschalen worden ingehaald door de stijgende wettelijke minimum (jeugd)lonen. Als je een aantrekkelijke sector wilt zijn, is dat wel iets om over na te denken.

Misschien moeten ook wel vacature-eisen bijgesteld worden om mensen te kunnen vinden. Vaak wordt een oude tekst afgestoft, maar of je dan ook nieuwe doelgroepen bereikt... Het is de vraag of je dan ook mensen bereikt die een tijdje buiten de markt hebben gestaan of potentials met een vlekje die totaal geen beperking blijkt voor de vacante functie. Die mensen onderscheiden zich vaak, als ze eenmaal gewend zijn, door hun enorme motivatie. En als parttimers meer willen werken, kan dat ook een manier zijn om een vacature in te vullen.

Kabinet aan zet

Ook de overheid kan (veel) meer doen. Ik benoem opnieuw de transitievergoeding en de loondoorbetaling bij langdurige ziekte. Dat blijven barrières voor de aanname van nieuwe mensen. Het ligt op het bordje van minister Wouter Koolmees van SZW om hier de teugels te laten vieren.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZ begrijpt het wat dat betreft beter. Zij noemt alle mensen in de retail ‘the human capital’ en heeft daarvan een speerpunt in de Retailagenda gemaakt.

We zijn er nog lang niet en tegelijk zie ik al wel een begin.

Jan Meerman

Delen

Reacties

Tina Boes (landelijk sectorunitmanager SBB) Zondag, 11 maart 2018
Dag Jan, Ik zat laatst bij een restaurant waar Enzo ook een maaltijd aan het nuttigen was. En vooral veel gillende jonge meiden liepen buiten rond. Ze waren rond de 8 tot 12 jaar oud. Nelis en van Sark (2014) deden onderzoek met de vraag wat jongeren (12-24 jaar) beweegt om het beste uit zichzelf te halen. Ze konden kiezen uit beroemde mensen (actrices e.d.) en succesvolle mensen uit het bedrijfsleven. De laatste groep scoorde het hoogst met 55%. Het zijn rolmodellen, waarvan het perspectief om hetzelfde te kunnen bereiken haalbaar wordt geacht. Ik zie het veel om mee heen: moderne goed opleidende bedrijven maken het verschil. En de praktijkopleider MET zijn team zorgen voor een lerende en nieuwsgierige omgeving voor de student en ook voor de medewerkers. Leren van elkaar en samen een (bedrijfs) visie ontwikkelen om up to date te blijven. Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren die alleen voor hun talent gaan en daarna niet zelfstandig hun loopbaan vervolgen i.v.m. problemen met het vinden van het fijne en of volledige baan, spijt hebben van hun studiekeuze. Zet je jouw talent in voor een baan of een hobby? Interessant vraagstuk. Kans op werk en kans op stage (SBB), de verplichte bijsluiter over arbeidsmarktperspectief zijn (besluit OCW) zijn de eerste stappen naar bewustwording. Een goede intake en gesprekken op school (VMBO en MBO) met leerling, ouders en de juiste informatie vanuit school leidt tot een meer bewustere keuze. En ja, de bbl trajecten bieden veel mogelijkheden, daar ben ik het mee eens. Wel zien we dat de doorstroom naar het HBO vaak via de bol route als succesvoller wordt gezien, ook daar kunnen we de kansen zichtbaarder maken. Hoe dan ook, door samen te werken en kennis te delen, komen we een stap verder. Dank voor je mooie column.
Peter Plaisier Woensdag, 28 februari 2018
Beste Jan, Het vinden en binden van medewerkers is en blijft een voortdurende uitdaging en stopt ook niet bij de dag van morgen. Wat mij betreft begint de zoektocht vandaag en dat vraagt om een vooruitziende blik en een verrekijker om personeelsverloop tijdig te signaleren. Niet voor niets zijn wij als Duifhuizen tassen & koffers jaren geleden begonnen met het benaderen van onderwijsinstellingen om ons op deze manier in de kijker te spelen bij het potentieel voor de toekomst. Daarnaast is het van essentieel belang om als organisatie benaderbaar te blijven en optimaal gebruik te maken van de sociale media. Met vriendelijke groet, Peter Plaisier Duifhuizen tassen & koffers
Loes Lieste Woensdag, 28 februari 2018
Beste Jan, helemaal eens dat we met elkaar moeten werken aan een "sexy" branche. En dat ligt niet alleen bij de overheid, we zullen als werkgever ook moeten werken aan een mooie stage ervaring, baanperspectief, doorgroeimogelijkheden en interne opleidingen. Om zo te zorgen dat de nieuwe generatie geboeid is om bij ons te komen werken. Maar vooral laten zien waarom het zo leuk is om in de Retail te werken! Ik denk dat InRetail hier zeker als influencer kan optreden om ondernemers te inspireren om na te denken over de toekomstige medewerkers:) Groet Loes - Dungelmann Schoenen
Patrick Uittenbogaard Woensdag, 28 februari 2018
Goedemorgen Jan, Dit is inderdaad een heel belangrijk aandachtspunt. Inretail heeft daar als brancheorganisatie een mooie uitdaging liggen. In het verleden had “werken in wonen” een platform voor vacatures. Die site is offline (?). Is het mogelijk om zoiets weer op te zetten (werken in retail)? Met vriendelijke groet, Patrick Uittenbogaard
Rick Dinsdag, 27 februari 2018
Beste Jan, Helemaal eens met je boodschap. Investeer nu al in het opleiden van medewerkers binnen je eigen bedrijf en zorg ervoor dat schoolverlaters willen instromen vanwege de opleidingsmogelijkheden via het NCVB te Tilburg en het verkrijgen van een salaris door de combi van werken en leren.. Deze landelijke speler verzorgt mbo 1,2,3 en 4 BBL opleidingen voor de Detailhandel in geheel Nederland. Medewerkers volgen in de avond of naar keuze 1 keer per twee weken overdag met een een groep van 12 cursisten een mooie mbo opleiding gericht op je winkel. Trainen is goed voor de kennis op de werkvloer, de motivatie maar er ook nog een cadeautje voor terug krijgen van de overheid is helemaal top. Je krijgt voor elke medewerker welke zijn BBL opleiding afrond of voor 80% heeft gevolgd ruim 2700.- Euro opleidingsvergoeding. Kun je mooi de kosten van de opleiding en de praktijkbegeleider van betalen en worden je medewerkers nog beter begeleid. Kortom collega’s in de Detailhandel werk samen, start gezamelijk een BBL medewerkersgroep samen van minimaal 12 man. Deel de kosten met elkaar in de wetenschap dat je dit dubbel terug krijgt. 1 keer in verrekking middels kennis en 1 keer via de subsidie van de overheid. Opleiden is goud voor je bedrijf, haal ze binnen via je eigen gevormde opleidingshuis met het NCVB. Daarnaast mogen BBL mbo medewerkers langer bij je blijven werken zonder een vast dienstverband. Je kunt een mbo leerling max 5 jaar vormen alvorens je de beslissing hoeft te nemen deze medewerker een vast dienstverband te geven. Een unieke kans om je medewerker te scholen en te begeleiden opweg naar een vast dienstverband max geschoold. Neem je toch afscheid dan lever je in ieder geval een goed opgeleide medewerker af met diploma voor een collega in de branche. Ga nog een stap verder door te gaan samenwerken met een vmbo school, haal goede stagiaires binnen door op de school gastlessen te verzorgen en/of max stage mogelijkheden te verzorgen door aankomende talenten binnen je bedrijf goed te begeleiden. Zie het eerst volgende magazin van InRetail welke in het teken staat van het opleiden van medewerkers. Ik lever daarin een bijdrage hoe wij in onze bedrijven met het opleiden van medewerkers zijn om gegaan en hoe wij max profiteren van het binnenhalen van talent door goed samen te werken met een mbo school uit de buurt en het NCVB. Heb je vragen mail met mij. Vr. Gr, Rick van der Weijden (rick@ hema-zwnd.nl .

Reageer