Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Een goed jaar voor de woonbranche

Het staartje van december is het moment voor reflectie. Even terugkijken op de twaalf maanden die voorbijvlogen. Hoe ging het privé, hoe ging het zakelijk?

Met nog slechts enkele dagen 2019 voor de boeg overheerst bij mij vooral een goed gevoel, 2019 bracht waarop ik hoopte. Zeker voor de woonbranche.

Terugblik

We kunnen terugkijken op een succesvol woonjaar, waarin de omzetten opnieuw flink stegen. Die trend zette zes jaar geleden al in. Zes jaar plussen op rij is bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. Het zou ook van arrogantie getuigen als we de credits hiervoor puur op eigen conto schrijven. De wind moet gunstig zijn en dat was het. Dankzij positieve aandacht voor wonen, bijvoorbeeld in de pers en in woon- en interieurprogramma’s werd de consument positief geprikkeld.

Minstens zo belangrijk waren effecten van economische aard. Baanzekerheid is goed, maar er is ook krapte op de woningmarkt, waardoor het voor veel mensen niet mogelijk is te verhuizen terwijl ze wel toe zijn aan een volgende stap in hun wooncarrière. Ze kozen voor alternatieven: er kwam een nieuwe keuken of badkamer, ze veroorloofden zich die mooie houten vloer die ze eigenlijk voor het nieuwe huis bedachten. Of schaften meubels en woondesign aan waarmee ze een totaal nieuwe sfeer creëerden. De trend leverde zelfs een nominatie tot woord van het jaar op: verthuizen.

Doorpakken

Woonondernemers speelden op alle behoefte en sentimenten perfect in. En daar mogen we trots op zijn. We moeten er niet in gaan hangen. Dit is ook het moment om eens kritisch naar jezelf te kijken. Hoe staat je bedrijf ervoor, heb je de juiste keuzes gemaakt? Hoe deed je het zelf in je rol als ondernemer richting je medewerkers en je klanten, kreeg iedereen de aandacht die hij/zij verdiende? En ligt er een goed plan voor de toekomst, juist omdat het zo goed gaat? Is dit het moment om door te pakken, omdat er nu ruimte is om echt te kiezen?

Ik had het in een eerdere column al over het spreekwoord dat je het dak moet repareren als de zon schijnt. Dit kan zomaar zo’n moment zijn.

Tijd voor bezinning

Als ik op de valreep van 2019 één advies mag geven: neem eens wat vaker de tijd voor bezinning. Gun jezelf tijd om weer wat op te laden. Dat bedoel ik niet zweverig, alleen al een korte (vakantie)break kan veel opleveren. Mij brengt het altijd veel. Want wat je met een beetje afstand van je zaak ineens haarscherp ziet, zijn zaken die er écht toe doen, die het waard zijn je druk over te maken.

Het resultaat tegelijk is dat ook ruis, onzinnige of kansloze kwesties die meer tijd en energie kosten dan ze opleveren, zichtbaar worden. Daar kun je dan meteen na je break korte metten mee maken. Dat lucht op! Geen betere start dan een frisse start, volle energie!

Ik wens je fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling. Pak je kansen in 2020!

Delen