Geen vraag te gek
088 973 06 00

Help de stad

De week van Jan Meerman | week 23 | 2020

De week van Jan Meerman | week 23 | 2020

“Langzaam daalt het besef in dat het economisch niet haalbaar is wat we doen”, ontboezemde een succesvolle serieondernemer met winkelformules in alle grote steden vlak voor het pinksterweekend. Ik belde haar op om te horen wat haar ervaringen zijn in de eerste weken van de langzaam losser wordende anderhalvemetereconomie. Uit het gesprek steeg snel het beeld op waarover ik me al wekenlang zorgen maak: als er niet tijdig wordt ingegrepen moeten Nederlandse binnensteden zich opmaken voor een grote uittocht van ondernemers met een winkel- of horecabedrijf.

Wat dat betekent, is veertig jaar na dato nog steeds zichtbaar in de centra van de meeste grote steden in Groot-Brittannië. Bezoek een centrum van een stad als Birmingham, Leicester of Leeds en je bent nooit ver weg van een armoedig ogende straat met leegstaande panden en dichtgeplakte etalages. Het is het resultaat van de massawerkloosheid die begin jaren ’80 ontstond toen de regering Thatcher besloot het grootste deel van de staatsbedrijven te privatiseren. Omdat huren voor winkelpanden in de binnensteden hoog bleven en consumentenbestedingen sterk afnamen, trokken winkels weg uit het centrum of gingen failliet. Een klap die de Britse binnensteden nooit meer te boven zijn gekomen.

Als we niet oppassen, is hetzelfde lot beschoren voor grote Nederlandse steden. De eerste tekenen zijn er al. Winkeliers en horecaondernemers zijn weliswaar blij met de versoepeling van de coronamaatregelen, maar ervaren tegelijkertijd dat het knap lastig is om binnen de anderhalvemetereconomie voldoende geld te verdienen om de kosten eruit te halen. Of zoals de onderneemster tegen me zei: “In de meeste vestigingen buiten de grote steden is de omzet weer snel aangegroeid tot 60 of 70 procent van het oude niveau. Daar hebben we het vertrouwen, dat we naar 100 procent gaan, maar in de grote steden blijven we diep onder 50 procent steken. Er komen minder mensen in het centrum en er zijn te weinig klanten op de winkelvloer om een winstgevende omzet te draaien”.

Net als bij de meeste ketenbedrijven in de retail, heeft de onderneemster de ene helft van de panden in eigen bezit en is de andere helft gehuurd. “Tot en met juni mag ik nog gebruik maken van de huurverlaging. Daarna is het onzeker wat er gebeurt. Maar als de huren omhooggaan, dan zeg ik alle contracten op en ga op zoek naar alternatieve plekken”.

De gedachte waarmee deze onderneemster speelt, staat niet op zichzelf. Bij veel meer retailers groeit de twijfel over een gezonde toekomst in het centrum van de grote steden. Die twijfel zal alleen maar toenemen als de omzetten in juli en augustus niet boven de 70 procent komen en vastgoedpartijen stug vasthouden aan hun pre-coronatijdperktarieven. Terwijl de herfst- en wintercollecties alweer in de winkel hangen en iedereen weet dat er van de zomerproducten veel te weinig is verkocht. Dan zit er voor een ondernemer maar één ding op: weg uit de stad en neerstrijken op plaatsen waar nog wel geld valt te verdienen. Denk aan winkelgebieden in de buitenwijken en de centra van kleinere steden.

De gevolgen zijn te raden. Door de afwaardering van winkelpanden krijgen vastgoedpartijen te maken met een miljardenstrop en de binnensteden verliezen snel hun unieke Nederlandse waarde als centrale plek om samen te komen en het leven te vieren. Toch ben ik ervan overtuigd dat er een remedie is. Gemeentes moeten samen met ondernemers uit het centrum zo snel mogelijk met een plan komen. Want het aan de markt overlaten, werkt niet. En uit zichzelf gebeurt er niets.

U moet de stadsbesturen wakker schudden.

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Door alle Corona-hectiek lukt het Jan niet om iedereen persoonlijk een reactie terug te sturen. Weet wel dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Dick Vrijdag, 05 juni 2020
Jan, het scenario dat je hier beschrijft is geen gevolg van Corona. Dit perspectief was er 5 jaar geleden ook al, werd alleen niet gezien en/of ontkend. Corona heeft de ontwikkeling alleen enorm versneld. Hopelijk zorgt die versnelde ontwikkeling ervoor dat de pandeigenaren inzien dat hun panden drastisch in huurwaarde zijn verminderd en staan ze open voor het openbreken van lopende contracten. Zelfs een blinde kan nu zien dat het oude normaal niet terugkomt. Zelf hebben wij er (net op tijd) voor gekozen om met de winkel te stoppen. Hadden we de zaken voortgezet, dan hadden wij dat in een heel andere vorm gedaan dan de bestaande winkel. Ik had al grof omlijnde plannen voor een geheel nieuw concept, maar omdat wij geen opvolging hebben, kozen wij ervoor om dit nieuwe avontuur niet meer aan te gaan. Ik wens alle ondernemers die die keuze niet hebben heel veel inventiviteit, creativiteit en succes toe.
Frank Gruizinga Donderdag, 04 juni 2020
Mooi verhaal van Jan Meerman, wat suggereert u provincies te doen in deze
Pieter Lap Woensdag, 03 juni 2020
Meestal, keert het tij, in crisis tijd moet je stilzitten, zo weinig mogelijk uitgeven en afwachten, de klant in de buitenwijken (vaak ouderen) verwachten heel iets anders van je dan die in de stad (vaak jeugd), zomaar inruilen kan je ondergang zijn. Probeer tot lagere huur, of tijdelijke huurverhoging of zelfs tot omzetgerelateerde huur te komen. Verhuurders kunnen tijdelijk meer dan permanent. Succes
René Woensdag, 03 juni 2020
Het verhaal heeft niet alleen gevolgen voor de grote steden. De winkels hebben het daar moeilijk en velen gaan vervroegd afprijzen. Gevolg, de webshops gaan ook afprijzen. Gevolg de winkels in de kleinere plaatsen moeten ook afprijzen anders worden de producten via internet verkocht i.p.v. in de winkels. Gevolg slechtere marges, eventueel gevolg geen bestaansrecht meer.
Allard Woensdag, 03 juni 2020
Het mes snijd aan beide kanten..... Inderdaad Ron heeft gelijk in het feit dat de vastgoedsector zich heeft vol gefinancierd met lening op aankoop op te duur onroerend goed. Uit onderzoek is het nu 30% te hoog. Dus moet Inretail met banken naar de minister om de financiering van deze portefeuille te versoepelen, dan pas kunnen de huren flink naar beneden. Neemt niet weg dat de vastgoed sector vooral de grote jongens die nu geen kwijtschelding doen hun verantwoording moeten nemen en alsnog de ondernemer tegoemoet moeten komen. Tot nu toe zijn ze de dans aardig ontsprongen. Nog zomer voorraad in de winkel, doe een leuke actie maar begin niet met sale en flinke kortingen. Je hebt dan marge verlies en de zomer duurt nog lang. Zeker tot september want vele najaarsgoederen, als je goed overlegd met je leverancier komen pas mid sept of eind sept. Succes aankomende maanden en blijf gezond.
jme bormans Woensdag, 03 juni 2020
Beste Jan , dit geeft een duidelijke weergave van de echte realiteit die er op dit moment zich afspeelt in de Nederlandse binnensteden. Met alle respect voor de zorgverleners en ook voor de horeca, maar hoe kan een staatssecretaris mevr. Mona Keijzer zo dom zijn om het Nederlandse volk op te roepen om massaal op 2 e Pinksterdag de horeca te gaan bezoeken en de rest van de Nederlandse winkeliers niet te vernoemen. Wij in de modebranche ‘ schoenen) hadden begin maart , net voor de lock down 90 % van onze voorjaarscollecties in de winkel staan en dan wordt maar geroepen via alle mogelijke kanalen STAY HOME. Ook onze omzetten kelderden tot een nooit eerder vertoont dieptepunt , maar daar had Mevr. Keijzer geen boodschap aan. Een onverkochte voorraad blijft achter , die nu ruim 2 maanden later al strek afgewaardeerd moet worden, omdat deze in het passende seizoen niet is verkocht. Zijn en blijven wij dan het voetveeg van de Nederlandse economie . De bestuurders in Den Haag leven totaal buiten de realiteit. met vriendelijke groeten Jo Bormans
Ron Bouwman Woensdag, 03 juni 2020
Beste Jan, wat heel erg mee speelt in dit verhaal is het probleem dat als vastgoedpartijen huren laten dalen zij de panden moeten afwaarderen en komen zodoende in de knoei met financiering. Als je /we daar wat aan zouden kunnen doen dan zijn verhuurders eerder bereid wat aan de huur te doen. Geef daar aub eens aandacht aan....
Corinne Vermeij Dinsdag, 02 juni 2020
Alweer? Nog steeds?

Reageer