Geen vraag te gek
088 973 06 00

Open brief aan Nederlandse gemeenten

De week van Jan Meerman | week 20 | 2020

 

De week van Jan Meerman | week 20 | 2020

Beste burgemeesters en wethouders,

Ik zeg het maar meteen zoals het is; we hebben uw hulp nodig. Na de muisstille weken in uw stad en de dorpskernen binnen uw gemeente, moeten de winkelstraten weer tot leven worden gebracht. Na ruim acht weken lock down, wachten de winkeliers uit onze achterban met smart op klanten. Om dat proces veilig en ordentelijk te laten verlopen, is een goede samenwerking op alle denkbare niveaus noodzakelijk. Tussen gemeentebestuur en ondernemers. Tussen handhavingsambtenaren en ondernemers. Tussen vastgoedexploitanten en ondernemers.

Aan de ene kant om voorbereidingen te treffen hoe burgers zo aantrekkelijk mogelijk kunnen worden verwelkomd en aan de andere kant om duidelijk te maken hoe je je in de anderhalvemetersamenleving gedraagt. Want in de afgelopen weken is gebleken dat een aantal gemeenten werd overrompeld door de toestroom van mensen, met alle gezondheidsgevaren van dien. Mede om die reden is het verstandig om nu alvast na te denken hoe de bezoekersstromen kunnen worden gereguleerd en welke maatregelen het beste bij uw gemeente passen. Daarbij is het belangrijk dat de bezoeker erop kan vertrouwen dat de basis van het winkelgebied op orde is. Namelijk: schoon, heel en veilig.

Om het u gemakkelijk te maken, heeft INretail samen met anderen uit de retail een handreiking opgesteld (binnenkort op onze site) met tips, regels en checklists, waarmee u uw gemeente klaarstoomt voor het nieuwe winkelen in de anderhalvemetersamenleving. Van verruimde openingstijden tot een verlaging van de parkeertarieven (tijdens daluren), van looproutes tot zichtbare wasunits en van het uitdelen van mondkapjes tot heldere aanwijzingen voor eenrichtingsverkeer.

Tip van mij. Wees niet strikter in de leer, dan noodzakelijk. Als een ondernemer een ludiek idee heeft, dat bijdraagt aan de veiligheid, maar onder normale omstandigheden misschien niet had gemogen, geef het een kans.

U hebt namelijk eenzelfde doel. Een veilige en bruisende stad. Dat kan alleen door er samen het beste van te maken.

Ik reken op u.

Groet,

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties

Door alle Corona-hectiek lukt het Jan niet om iedereen persoonlijk een reactie terug te sturen. Weet wel dat we alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel meegenomen.

Delen

Reacties

Michelle Slegers Donderdag, 14 mei 2020
Erg fijn dat jullie hier de ondersteuning bieden waar iedereen vol met vragen zit!
Sanne Roovers Donderdag, 14 mei 2020
Dank voor dit bericht Jan! Fijn om te lezen. Tevens ook dank voor je aanwezigheid tijdens het webinar gisteravond. Door jouw scherpe vragen ben ik blijven kijken.
Claudia Toorenburg Woensdag, 13 mei 2020
Super! Voelt goed, sta er niet alleen voor. Dank je wel!
By Bas mode voor mannen Woensdag, 13 mei 2020
Top! Ik ben benieuwd naar het protocol voor Gemeente. Mogelijk kan ik helpen voor mijn deur en in de steeg naast mijn winkel. Bedankt voor de inzet. Ook de webinar van vandaag was erg inspirerend. Ik heb de eerste tips en trucs al toegepast. Ik heb me voor de webinar van komende vrijdag ook al aangemeld. Kan niet wachten....
Marjan Londeman Woensdag, 13 mei 2020
Top! Dankjewel. Ik lees alle mails, het voelt goed: samen. Je hoeft niet te beantwoorden, een glimlach is genoeg. Hartelijke groet, Marjan Londeman LIVSTORES Utrecht

Reageer