Geen vraag te gek
088 973 06 00

Samen voorkomen we erger

De week van Jan Meerman | week 43 | 2020

De week van Jan Meerman | week 43 | 2020

Nee, een intensievere periode in de politieke lobby dan nu het geval is, kan ik me niet herinneren. Ook geen tijd waarin het belang van directe lijntjes in de Haagse arena zo doorslaggevend is geweest als in deze coronacrisis. De snelheid waarmee in ambtelijke kring beslissingen worden genomen, is ongekend. En houd je onvoldoende contact binnen je netwerk, dan sta je snel met 3-0 achter en kun je je visakte ophalen.

Zo moest ik tien dagen geleden alle zeilen bijzetten, nadat plannen waren uitgelekt van het Outbreak Management Team (OMT). Door de snel oplopende besmettingen was men van plan het volgende pakket maatregelen op te leggen en op de persconferentie van 13 oktober bekend te maken: (1) schrappen van koopavonden, (2) verbod op de winkelzondagen en (3) een absoluut maximum van 30 klanten per winkel. Er hing zelfs een algehele lockdown in de lucht.

Als eerste was het zaak om argumenten aan te dragen die de plannen van het OMT van een overtuigend ander inzicht konden voorzien. Voor het schrappen van de koopzondagen ging dat betrekkelijk eenvoudig. Men had onvoldoende stilgestaan bij de drukte die zou ontstaan op zaterdag, als de koopzondag moest verdwijnen. Dat argument voor spreiding werd snel overgenomen.

Lastiger bleek dat voor de beoogde maatregelen om de koopavonden minimaal voor een maand weg te strepen en maximaal 30 klanten in een winkelruimte toe te staan. Pas vlak voor de persconferentie wisten we die van tafel te krijgen. Alleen het uur eerder dicht – van ’s avonds negen naar acht uur, hebben we moeten toegeven. Ik beschouw dat als wisselgeld voor het schrappen van de one size fits all-benadering van maximaal 30-klanten per winkel. Fnuikend voor retailbedrijven met veel vierkante meters.

Toegegeven, lobbyen is niet veel meer dan het verhinderen van onverstandige plannen. Een ondankbare taak, waarbij de overwinning hoogstens een probleem minder oplevert voor je achterban. Vergelijk het met je partner die aankondigt dat je schoonmoeder een maand komt logeren. Je bent spekkoper als je dat naar een week weet terug te brengen. Intussen zit je wel zeven dagen met een logee, waar je niet op zat te wachten.

Daarom hebben we gisterenavond extra overleg gevoerd met onder meer hoge ambtenaren van de ministeries voor Economische Zaken en Justitie & Veiligheid. Ook specialisten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waren daarbij. Samen met de overheid willen we er alles aan doen om het aantal besmettingen terug te brengen. Zo is gekeken naar betere handhaving, maar ook wat ondernemers onderling kunnen doen om het R-getal omlaag te krijgen. Sleutelrol? Een beter deurbeleid. Ook willen we de protocollen die tot juni van dit jaar strikt werden nageleefd weer in ere herstellen. Zoals 1 klant per 10 vierkante meter, desinfecterende middelen bij de entree en het dringende advies in de zaak een mondkapje te dragen.

Volgende week spreek ik hier verder over met de verantwoordelijke ministers. De politieke winst? Minder lobbywerk achteraf.

Heel veel antwoorden op allerlei corona gerelateerde vragen vind je hier

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Jan probeert persoonlijk terug te reageren en ook als het er niet van komt weet dan dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Pieter Lap Zaterdag, 24 oktober 2020
Ik mag mij gelukkig prijzen, het gaat veel slechter dan anders, maar net niet slecht genoeg om van de NOW2 of 3 te profiteren. Het lijkt heel wat, maar is toch net niks, jammer. Toch heb ik het aangevraagd omdat ik dan geld heb om de voorraad van het voorjaar te betalen. Dus zo gezien is het een gratis lening geweest, best aardig toch? Niet de 40 miljoen van een bedrijf waarbij nooit meer iemand gaat boeken, of de miljarden voor onze Koninklijke megavervuiler, maar toch, best aardig. Voorlopig houd ik het nog even vast! Met een mooie betalingsregeling, lukt dat wel. Succes iedereen, het wordt nog veel slechter, dus vraag die now aan!
Jan Jongman Woensdag, 21 oktober 2020
Beste collega's , wij wonen en zijn gevestigd met onze winkels in een gemeente die gelukkig de zondag rust nog heeft . Dit is zo relaxed dat je een dag zowel voor de klanten, personeel en zelf tot rust komt. Dit is een aanrader voor heel Nederland, maar ben bang dat wij een van de weinigen zijn ,die er zo over denken. Wij proberen aan alle voorzorgmaatregelen te voldoen die Inretail ons voor schrijft Wij zijn normaal open van 9 tot 18.30, dit hebben we verruimd naar 19.30 en zaterdag tot 18.00 , dit allemaal iom onze klanten . Vrgr en sterkte in deze onzekere en rare tijd . Jan Jongman KLIF18
Edwin Ameling Woensdag, 21 oktober 2020
Heel goed bezig! en ja wij geven zelf ook het goede voorbeeld naar de medewerkers en bagatelliseren het virus niet. Het is niet zoveel anders als met griep periodes... Hygiëne en normale gedragsregels ..en gezond verstand! Succes en op naar een goed en zo veilig mogelijk vaccin! test capaciteit moet echt nog omhoog en bloedtesten voor de mensen die denken het al gehad te hebben ook snel en simpel met spoed doorvoeren!
ard Wessels Woensdag, 21 oktober 2020
Begin me weer zorgen te maken over het dalen dalend aantal bezoekers in de winkel. De eenzijdige berichtgeving in de media en het feit dat er bijna geen ander nieuws meer is, zorgen ervoor dat het weer heel rustig gaat worden in de winkelstraten. Wij dragen in de winkel mondkapjes en nemen onze verantwoordelijkheid om de piek in besmettingen en daarmee de ziekenhuis opnamen te drukken. Naar mijn mening kunnen we tijdelijk de piek onderdrukken maar daarna zal deze weer gaan stijgen. Met andere woorden we zijn er nog niet vanaf en moeten accepteren dat het virus in onze samenleving zit en slachtoffers maakt. Subsidie maatregelen zijn leuk maar korte termijn. Ik wil kunnen draaien aan de kostenknop en met name aan die van inzetten personeel. Transitie vergoedingen weerhouden ondernemers om maatregelen te nemen die nodig zijn. Wat mij betreft zet dit weer boven aan de agenda in jouw overleg met de overheid. Verder zullen het aantal ziekenhuisbedden weer terug moeten naar het aantal van 10 jaar geleden. In dat geval worden de artsen ook wat minder onrustig. Zo dat moest ik even kwijt. Fijne dag.
Anke Griffioen Dinsdag, 20 oktober 2020
Wat nog beter werkt dan regels is het goede voorbeeld geven. Na de persconferentie 2,5 week geleden waarin Rutte het dringende advies tot het dragen van mondkapjes gaf, zijn wij met ons team (Rdam en Adam) overstag gegaan. Dus al het personeel draagt mondkapjes bij het helpen van klanten.De klanten die binnenkomen zetten ook gelijk een kapje op of vragen of ze het op moeten zetten. 'Het is niet verplicht maar wel verstandig' antwoorden wij dan en hebben een doos papieren kapjes klaar staan. Dat werkt als signaalfunctie, dus de vraag in hoeverre het al dan niet werkt is eigenlijk niet meer van belang in deze fase. Het gaat om de bewustwording, de solidariteit en besef van de ernst en duur van de situatie. Daarom was de geplande vakantie van Wimlex naar Griekenland ook zo oliedom...... de voorbeeldfunctie is hun kerntaak.
Wil Dinsdag, 20 oktober 2020
Nog als aanvulling, in het winkelcentrum waar mijn winkel is gevestigd, beleven met name de vers-winkels met de komst van Corona , gouden tijden. Onder deze vers-winkels zijn er vele , die ook al is het veel drukker, de regels volledig aan de laars lappen. M.a.w. Horeca moet dicht, verswinkel krijgt het drukker, besmetting onderschat.
Wil Dinsdag, 20 oktober 2020
Is er een taak weggelegd voor inretail om alle retailers te wijzen op haar verantwoordelijkheden.? Na aanhoudende klachten ben ik zelf positief getest, met als gevolg, gedeeltelijke sluiting van mijn winkel. Ik had ook struisvogel kunnen spelen en de test gewoon achterwege kunnen laten, met alle besmettingsgevaar als gevolg. In mijn omgeving hoor en zie ik veel winkeliers die de kop in het zand steken. Slechte zaak met als gevolg nog meer lockdown gevaar. Dus inretail, draag bij aan deze waarschuwing aan je leden.

Reageer