Geen vraag te gek
088 973 06 00

Succesvolle ondernemer op rand van de afgrond

De week van Jan Meerman | week 03 | 2019

De week van Jan Meerman | week 03 | 2019

De Beekstraat in Apeldoorn maakt een troosteloze indruk. Zo ver het oog reikt staan slooppanden, bouwpallets met opengescheurd plastic en er is een lange grijze wand opgetrokken die doet denken aan de Berlijnse muur.

Met een stem vol ingehouden frustratie vertelt Theo van Middelkoop wat hem is overkomen. De eigenaar van ‘De Hangar Clothing’, een bekende jeanszaak in de regio, belde me tussen Kerst en Oud & Nieuw met het verzoek of ik naar zijn verhaal wilde luisteren. Theo: “In 2015 is de gemeente Apeldoorn eerst begonnen met een nieuwe bestrating, waarna ze in 2017 de boel nog een keer openbraken voor de aanleg van een gasleiding. In datzelfde jaar begonnen ze ook met de sloop van een aantal panden, waaronder dat van de V&D. Daardoor was onze winkelstraat in 2018 nagenoeg onbereikbaar voor het winkelend publiek, de stroom vracht- en containerwagens zorgden voor een pokkenherrie. Zelfs voor je verdriet kwam je hier niet naar toe.”

Eind vorig jaar, vlak voor de feestdagen, joeg de gemeente de sloopkogel in een pand naast de winkel van Theo. Na het verwijderen van asbest zal men daar met de bouw van nieuwe panden starten. Die bouw valt ongeveer gelijk met de herinrichting van de Beekstraat en de aanleg van een nieuw rioleringssysteem.

Het is maar zeer de vraag of ‘De Hangar Clothing’ dat overleeft. De aanhoudende bouw- en sloopwerkzaamheden hebben de winkel tot aan de rand van de afgrond gebracht. Van een omzet van ruim een miljoen euro is deze nu gedaald naar minder dan de helft. Theo heeft daarom een beroep gedaan op de regeling ‘nadeelcompensatie.’ Dat is een vergoeding die door gemeenten wordt toegekend als zij onnodige last hebben veroorzaakt, waardoor een ondernemer omzetschade lijdt. Meestal is de compensatie 15 procent van de weggevallen omzet.

Een schijntje als je het mij vraagt.

Toch dreigt het verzoek te worden afgewezen door de gemeente Apeldoorn. En dat is gek. Niet alleen omdat de Ministerraad een nieuwe handleiding heeft goedgekeurd, waarmee ondernemers eerder aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding, maar vooral door de manier waarop dit is gebeurd. In plaats van het gesprek met Theo aan te gaan, heeft de gemeente een adviesbureau ingeschakeld om te beoordelen of de aanvraag voor de nadeelcompensatie van hem rechtvaardig is. Dat bureau heeft nu een rapport opgesteld, waaruit moet blijken dat de gemeente geen enkele blaam treft en Theo van Middelkoop in hoogsteigen persoon verantwoordelijk is voor het verdampen van zijn omzet.

Hoe dan?

Theo van Middelkoop heeft de bouwwerkzaamheden toch niet geïnitieerd, geprogrammeerd en uitgevoerd? En dat drie jaar lang. Drie jaar lang! Ik heb in de straat gestaan. Een industrieterrein op de Maasvlakte is gezelliger. Fietsers slingeren zich met gevaar voor eigen leven langs de vorkheftrucks en voetgangers lopen erdoorheen alsof er zojuist vuurwerk is afgestoken. En de winkel van Theo? Die moet je zoeken achter een replica van het ijzeren gordijn.

Ik hecht daarom geen enkel belang aan het rapport dat door het adviesbureau is opgesteld. Het bureau pretendeert onafhankelijk te zijn, maar hun rekening wordt betaald door gemeenten die hun verantwoordelijkheid op deze manier denken af te schuiven.

Dat gaat niet gebeuren.

De wethouder van Apeldoorn zal over de brug moeten komen met een schadevergoeding. In Nederland kun je een stad niet besturen alsof die van jou is. Dat lukt misschien in China, maar hier niet.

Jan Meerman

Delen

Reacties

Harrie Posthumus Maandag, 21 januari 2019
Wij zijn in november een dagje in Apeldoorn geweest. En ik snap de heer van Middelkoop wel. Heel Apeldoorn is één grote treurnis. Wij hebben er rondgekeken, zagen het gemeentehuis (model Oostblok) en snapten volledig wat er aan de hand was. Ik zou er voor geen goud willen ondernemen. Het leek wel of ze in zeven sloten tegelijk liepen qua werkzaamheden. Wij, en heel veel potentiële klanten komen zo niet graag terug.
Vera Vrijdag, 18 januari 2019
Een centrum manager is niet altijd de sleutel tot succes, in Zeist was er ook een die een dikke vergoeding kreeg van de gemeente maar uiteindelijk niets heeft bereikt. De centrummanager krijg ook vaak betaald van de gemeente, het belang van deze persoon is ook om de gemeente ( broodheer) te vriend te houden. In gemeentes hebben ook zo hun belangen.
Ben Kooyman Donderdag, 17 januari 2019
Wat een verhaal en wat een reacties....Hoe jammer dat je als ondernemer met een fysieke winkel wordt tegengewerkt door de gemeente. Apeldoorn heeft een Centrummanager, die mis ik in het verhaal.
Christa Lagerweij-Duits Woensdag, 16 januari 2019
Adviesbureaus zijn per definitie onafhankelijk en onpartijdig. Het gaat erom of het adviesbureau de zaak goed heeft beoordeeld.
Berry van Helden Dinsdag, 15 januari 2019
Ongelofelijk. natuurlijk is het niet fijn wanneer je straat wordt opengebroken en wanneer dit zo lang duurt. wat ik echter ongelofelijk vind is dat je dan 3 jaar gaat zitten wachten, je omzet ziet verdampen en dan je al je energie gaat geven aan een of andere compensatie van max. 15% van je omzetderving. Echt ongelofelijk ook dat al de voorgaande commentaren zich alleen maar richten op de onkunde en dwaasheid van bestuurders. Waar blijft je eigen kracht en je geloof in eigen kunnen!! Zo'n jeansshop pak je toch binnen een week op en verplaats je toch (tijdelijk) naar een van de beste plekken van de stad, daar waar voorheen de MS-mode, de Man at Work, de Blokker of een van die andere failliete ketens zaten. Natuurlijk kost dit bijna niets, en vraag dan de gemeente om die huur dan te betalen. Kun je top-omzetten realiseren tegen minimale kosten. Je gaat diezelfde gemeente nog bedanken ook!! Nee, echt waar, ik ging geen 3 jaar liggen huilen achter een Berlijnse Muur, nog geen 3 weken!! Kom op, ben positief, ben creatief en geloof nou eens in eigen kunnen. Veel succes en groetjes, Berry
Goof Snoek Dinsdag, 15 januari 2019
Beste Jan, Als gepensioneerd retailer en oud voorzitter van de toenmalige Vereniging van Binnenstad Ondernemers heb ik in de afgelopen 45 jaar heel wat binnenstadperikelen het hoofd moeten bieden. Zo bont als ze het in Apeldoorn maken, kan er bij mij als burger in Nederland niet in. Gelukkig int de Staat der Nederlanden voorlopig nog heel wat Euro's aan dividendbelasting. Kan InRetail met haar tentakels in het Haagse niet bewerkstelligen dat er bijvoorbeeld 1% van de te ontvangen dividendbelasting in een reserveringsfonds komt voor dit soort schadeloosstellingen. Vaststelling van dit bedrag het liefst door een lokale instantie en niet door een onbetaalbaar extern adviesbureau! Blijf strijden voor onterecht benadeelde collega retailers als Theo van Middelkoop in Apeldoorn.
Gert Dinsdag, 15 januari 2019
Het heeft weinig zin om hier tijd en energie in te steken. De nadeelcompensatie regeling is een beschamend politiek instrument, bedacht en vormgegeven om vooral geen nadeel te compenseren.
Janine Veldhoven Dinsdag, 15 januari 2019
Beste Jan, ook in Bilthoven soortgelijke taferelen met onkundige gemeenteambtenaren, raadsleden die geen flauw benul hebben wat er speelt in hun gemeente en een (nieuwe) wethouder die geen enkele binding heeft met de gemeente waar hij werkt en niet schroomt ondernemers te schofferen door eerdere samenwerking met ondernemers te stoppen en ondoordachte plannen zonder enige visie door te voeren. Maar we blijven hier, samen met jullie Tessa Vosjan, de stijd voeren!
Richard Bouma Dinsdag, 15 januari 2019
Herkenbaar. Gemeente denderd door met ontwikkelingsplannen ‘voor het groter goed’ ten koste van de zelfstandige. Schrijnende verhalen om te moeten aanhoren dat winkels enorme klappen te verwerken te krijgen en bij compensatie moeten vechten als David tegen Goliad. Zelf ook mee te maken gehad zeer frustrerend. Je kan precies uit de jaarcijfers herkennen welk jaar dit was. Met alle huidige ontwikkelingen wel een punt van aandacht.
Vera Maandag, 14 januari 2019
De meeste gemeenteraadsleden worden niet gehinderd door enige kennis van zaken, men gaat in de politiek als onderwijzer en worden dan wedhouder van een gemeente krijgen dan een winkelgebied onder hun hoede. Ik zou denken geef die persoon onderwijs in zijn portefeuille maar daar zal ik wel te simpel voor denken.. Zelf heb ik een wedhouder meegemaakt die niet van winkelen hield hij ging liever achter de computer zitten om zijn aankopen te doen dan kon hij ook vergelijken waar de laagste prijs was en hij hoefde dan ook niet te betalen voor het parkeren. Het veroorzaakt soms veel ellende. Een mooi voorbeeld is: Zeist dat is zo verknald door onder het gemeentebeleid dat het niet meer goed gaat komen. Je kunt dat zien aan de panden van winkel ketens van: MS mode, Miss Etam, Manfield, DA, Men at Work en V&D inmiddels nog steeds leeg staan of er zit een of andere outlet in voor een hele lage huur! deze zijn failliet zijn gegaan maar hebben geen doorstart gemaakt, Terwijl deze ketens dat wel hebben gedaan in andere steden. Afgelopen week las ik dat My Com 10 winkels direct hebben gesloten en daar zat ook Zeist bij. Daarnaast zie je ook mooie gerenommeerde winkels stoppen omdat zijn te weinig omzet genereren. Wat krijg je daar voor terug? winkels in het lage segment, outlets of een Basic fit in het winkel gebied. daar heb je ook echt wat aan in een winkelgebied. Zeist heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat Mc Donald zijn deuren dicht heeft moeten doen omdat er te weinig omzet was. Dat is na mijn weten nooit eerder gebeurt in Nederland. Ga vooral zo door in Zeist, eens een winkel parel op de Heuvelrug, die helaas alle glans kwijt is!!!!
Pierre Kohnen Maandag, 14 januari 2019
Herken deze verhalen want een aantal jaren geleden heeft de binnenstad van Maastricht een herstrating gekregen. Dat op zich is al een grote ellende maar het meest irritant was nog dat 3 keer na de herstrating alles weer opengebroken is! Volgens mij hebben ze bij de gemeente geen boodschap aan ondernemers maar hanteren meer het motto: werk hebben is niets maar werk houden is de kunst...... onvoorstelbaar maar ze zouden zich wel moeten realiseren dat hun salaris oa door de belastingen van de ondernemers betaald worden en dat hier ooit een einde aan komt als ze die op deze manier om zeep helpen.
Jeroen van Vliet Maandag, 14 januari 2019
Hey Jan, De hoofdstraat in Veenendaal is heringericht twee jaar geleden. Daarna gaat ie gemiddeld één keer per kwartaal weer open voor een gasleiding/telefoonkabel/electriciteitskabel/glasvezel/riolering/nieuwe bomen/nieuwe verlichting. Ongeloofelijk wat een geweldige bestuurders hebben wij. Of moeten wij ondernemers uitgerookt worden??? Anyway Succes daar Theo!!!
Jan Hein de Cock Maandag, 14 januari 2019
Voor mij een zeer herkenbaar verhaal, ben al meer dan 4 jaar aan het strijden tegen de gemeente Tilburg. Meer dan 3 jaar lang ellende voor de deur, geen klant die rndoor kwam . Het “onafhankelijk” bureau dat onderzoek doet is aangesteld door de gemeente. Kijken totaal niet door de ogen van de ondernemer. In Tilburg moet alles wijken voor de grootwinkelbedrijven en ze laten de lokale ondernemer in de kou staan. Ben bang dat dit een eindeloze strijd wordt, die wij financieel niet kunnen volhouden. Een familiebedrijf van 130 jaar oud dreigt mede om zeep geholpen te worden door de gemeente Tilburg
Gaico Klabbers Maandag, 14 januari 2019
Beste Jan, Wederom weer een Gemeente die op hol geslagen is en praat voor eigen Parochie. Je weet wat ik hiermee bedoel wat er rondom Vleuterweide gebeurd. Zeer triest wat ook deze hardwerkende ondernemer moet meemaken en je moet dan nog uitkijken dat je van buitenaf op je ondernemerschap aangevallen word en dat je zelf je zaak ten gronde brengt.
Rick Moorman Maandag, 14 januari 2019
Jan we weten toch inmiddels dat vele gemeentes bestuurd worden door bestuurders die daar vooral voor henzelf zitten ! Enige expertise op retailgebied is er niet .terwijl juist de retail in een gemeente zorgt voor leefbaarheid
Rob Teunissen Maandag, 14 januari 2019
Hear hear!

Reageer