Wij knokken. Jij wint.

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

De week van Jan Meerman | Week 34

De week van Jan Meerman | Week 34

Het lijkt erop dat we succes gaan boeken. Als het nieuwe kabinet straks haar plannen bekend maakt, hebben we een belangrijk punt binnengehaald. De loondoorbetalingsplicht bij langdurige ziekte gaat  bijna zeker terug naar een jaar. Afgelopen week kreeg ik al een felicitatietelefoontje: “Mooi lobbysucces Jan.”

Eerlijk gezegd ben ik niet 100% tevreden. Die knellende en kortzichtige regeling moet gewoon naar max drie maanden. Dat is lang zat. Wat mij betreft is hierover het laatste woord nog niet gezegd en dat zal ik ze laten horen in Den Haag!

Die loondoorbetalingsplicht is net zo’n gedrocht als het opdraaien voor reïntegratie verplichtingen na ziekte. ‘Herplaats jouw medewerker op een andere plek in de organisatie’, dat is de opdracht. Bij de politiek ontbreekt het besef dat het overgrote deel van de winkeliers daar helemaal niet aan kán voldoen. Moet een verkoopmedewerker dan ineens de boekhouding gaan doen, of de inkoop overnemen? Veel mkb-bedrijven hébben niet eens ‘een andere functie’ in hun bedrijf.

“Weet je hoe het gaat als een verkoper zich ’s morgens ziek meldt?” Dat vroeg ik tien jaar geleden al aan de minister van Sociale Zaken, Aart Jan de Geus bij een werkbezoek aan een INretail lid. 

Hij keek toen een beetje glazig en daarom hielp ik hem op weg. “Een ondernemer heeft wel wat anders te doen dan meteen de ziekmelding doorgeven. Hij moet eerst van alles regelen om de winkel draaiende te houden. Daar ligt zijn focus op. Pas ’s avonds bedenkt hij dat hij het ziektegeval ook nog had moeten melden. Dan is de dag al achter de rug en heeft hij niet volgens de regels gehandeld. Zo werkt dat in de praktijk.”

Ach ja, dacht ik, de Haagse kaasstolp denkt vanuit ideale theoretische situaties. Deze lobby gaat nog heel lang duren. Inmiddels is het 2017.

In Den Haag blijf ik hen het ondernemersleven uitleggen om een brug te kunnen slaan. Een woord als ‘reïntegratie’ valt aan een ondernemer toch al nauwelijks uit te leggen? 

Er komt nu snel een nieuwe regering met - in hun ogen – mooie cadeaus voor ondernemers. Maar let op, heel vaak is het reparatiewetgeving. Denk aan het ontslagrecht, ZZP-regels, wetgeving rond ziekte en de brij aan regelgeving en obstakels die je als ondernemer op lokaal niveau tegenkomt. Met oog op dat laatste gaan we ons daarom ook op de lokale programma’s voor de gemeenteraad verkiezingen richten.

Oplossingen vindt de politiek in het nog veel beter luisteren naar ondernemers. Of naar hun vertegenwoordigers.

Vechten voor jullie belangen past helemaal in de campagne die deze week start. Het motto luidt: ‘Wij knokken. Jij wint’.

Jan Meerman

Reacties

Hans Meilink 22 augustus 2017
En, conform de al vorig jaar gepubliceerde oplossing: Met terugwerkende kracht de betaalde of nog te betalen transitievergoeding bij beëindiging dienstverband na 2 jaar ziekte compenseren vanuit een fonds.
Charl Bot 22 augustus 2017
Beste Jan, Het zou mooi zijn als het Nederlandse model richting het Deense model zou gaan. 3 weken doorbetaling bij ziekte en een wederzijdse opzegtermijn van 3 maanden bij ontslag zonder transitievergoeding. MVG Charl https://www.expand.nl/nl/2306/hr-blog/5-voordelen-van-flexicurity-oftewel-het-deense-model https://nl.wikipedia.org/wiki/Deense_arbeidsmarktmodel
Maria Groothuis-Fiselier 22 augustus 2017
Mooi bericht, maar...... gaat onze premie dan ook omlaag? Anders maakt het niets uit. Ik denk dat het merendeel van de ondernemers hiervoor toch verzekerd is?
sporthuis A.P. van der Feer 22 augustus 2017
Goedemorgen, Gefeliciteerd met dit resultaat, maar ben het ook eens met Geert Geven inzake geen transitievergoeding bij bereiken pensioenleeftijd.
Niels Willems 21 augustus 2017
1e stap in de goede richting. Maar waarom niet differentieren o.b.v. bijvoorbeeld bedrijfsgrootte en/of bedrijfstak. Houd kvk-gegevens maar aan.
Geert Geven 21 augustus 2017
Denk ook zeker aan het stoppen op pensioenleeftijd zonder transitievergoeding Alvast dank GEERT Geven

Reageer

Tags
Contactpersoon
Jan Meerman
Jan Meerman
Algemeen directeur
088 973 06 40

Gerelateerd aan dit artikel

Delen