Geen vraag te gek
088 973 06 00

Winkel open?

Houd je aan deze aangescherpte hygiëne- en voorzorgsmaatregelen

Aanpassing coronamaatregelen retail per 29 september 2020 

Vanaf 29 september 2020 zijn de richtlijnen met betrekking tot Corona aangescherpt voor een periode van in ieder geval drie weken. Zo ook voor winkels. Het bieden van een veilige winkelomgeving en een goede hygiëne blijven prioriteit. Als ondernemers individueel, maar ook als totale retailbranche zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid hierin voor zowel klanten als ook voor onze medewerkers. We vertrouwen erop dat iedereen hierin het maximale voor zijn of haar winkel probeert te realiseren. Immers we willen graag dat Corona ‘onder controle’ blijft en dat we de winkels open kunnen blijven houden.

Onderzoek onder consumenten wijst uit dat goede communicatie op de winkelvloer daarbij van groot belang is. Wees open en duidelijk, liever een keer te vaak dan te weinig. Laat zien wat jij doet om veilig winkelen te borgen en welke hygiënemaatregelen daarvoor jullie in jullie winkel inzetten. Vandaar dat we naast de 1,5 meter basisregel een aantal suggesties en adviezen geven over hoe je in je winkel de 1,5 meter beter kunt realiseren. Dit zijn ‘slechts’ een aantal suggesties. Uiteraard kunnen ‘eigen’ maatregelen nog verder bijdragen.

 Download: Regels en advies woonwinkels 

 Download: Regels en advies mode/schoenen/sport winkels 

 Download: Regels en advies bruidsmode- & bodyfashion winkels 

Let op: voor horeca in de retail gelden tijdelijk aangescherpte maatregelen. Binnen mogen maximaal 30 personen in een ruimte en buiten mogen dat er maximaal 40 zijn. Ook geldt er een registratieplicht voor bezoekers die gebruik maken van de horeca binnen de onderneming.

Welkom in onze winkel!

Onze posters hebben we aangepast in verband met het deurbeleid wat retailers moeten gaan voeren. Download hier gratis de toegangsposter in:

Geel   Blauw   Groen (Tuinbranche Nederland)


Veiligheidsmaatregelen: tips per branche

Mode

Advies geven bij de paskamer kan uiteraard blijven plaatsvinden. Laat de medewerker uitleggen dat service beperkt is door anderhalve meter maatregel, maar er zeker oplossingen zijn om service te bieden:

 • Lengte broek: meet de tussenbeenlengte van de gedragen broek. Die lengte kan gehanteerd worden voor de nieuwe broek;
 • Mouwlengte: laat bijvoorbeeld de partner van de klant de mouw omslaan op advies van de medewerker en een speld plaatsen. De medewerker kan het vervolgens meten, eventueel vastspelden. Ter controle trekt de klant het jasje weer aan;
 • Lengte jas/jurk/rok: laat de klant omslaan en bijvoorbeeld de partner plaatst een speld. De medewerker kan het vervolgens meten, eventueel vastspelden. Ter controle trekt de klant de jas/jurk/rok weer aan;
 • Kindermode: laat de ouder het kind aan-/uitkleden zodat de medewerker advies kan geven;
 • Bodyfashion: zoveel mogelijk op afspraak of personal shopping. Dan gelden dus andere regels, zoals hierboven beschreven;
 • Bruidsmode: zie checklist 'Acties ter voorkoming verdere verspreiding van het Coronavirus in bruidsmodewinkels'

Wonen

 • Advies geven over woonproducten kan over het algemeen goed op 1,5 meter afstand.
 • Blijf de mogelijkheid aanbieden voor advies op afspraak in de winkel of online (via Skype, Zoom, Microsoft Teams etc.)
  Deel deze mogelijkheid via je website en social media.
 • Bied ook de mogelijkheid aan voor een adviesgesprek aan huis.
 • Er zijn in de winkel altijd productgroepen en opstellingen waar het wat drukker is. Als dat het geval is, wijs klanten dan op de 1,5 meter afstandsregel.
 • Spatschermen bij een adviesgesprek zij niet verplicht (wel 1,5 meter afstand). Zorg ervoor dat je deze wel bij de hand hebt voor het geval een klant daar expliciet om vraagt. 
 • Ben je gevestigd op een plek met meerdere (woon)winkels, zorg dat dan dat je ook zicht hebt op het druktebeeld buiten. Maak daar samen afspraken over en waarschuw de gemeente in het geval van zeer grote en oncontroleerbare drukte.

Sport

 • Geef advies op 1,5 meter afstand;
 • Maak loopanalyses en het aanmeten van schoenen achter een plastic scherm;
 • Desinfecteer schoenlepels;
 • Zorg voor strepen bij de kassa;
 • Maak producten schoon die klanten niet meenemen maar wel opgepakt/gepast hebben;
 • Ga naar verenigingen op locatie voor teamwear, respecteer de 1,5 meter en was kleding na de passessie.

Schoenen

 • Doe het (op)meten van (kinder)voeten achter een plastic scherm;
 • Desinfecteer schoenlepels;
 • Zorg voor strepen bij de kassa;
 • Maak producten schoon die klanten niet meenemen maar wel opgepakt/gepast hebben.

Tuin

 • De veiligheidsmaatregelen vind je via deze link

Hygiënemaatregelen

In de winkels en distributiecentra is het nu extra belangrijk alle richtlijnen en voorschriften over hygiëne in acht te nemen. Eventueel kan worden geadviseerd om bij het schoonmaken extra aandacht te besteden aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt.

Denk hierbij aan: pinapparaten, betaalpalen (zelfscan), toonbanken, kassa’s, handgrepen van winkelkarretjes en winkelmanden, flessenautomaat (knoppen), weegschalen, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden, bestek, kranen, zeepdispensers, telefoons, toetsenborden.  

Inmiddels is ontdekt dat het virus zeker tot drie dagen besmettelijk blijft op plastic oppervlakken. Neem daarom de hygiënemaatregelen in acht! Handzeep, alcohol, schoonmaakmiddelen (geen glasreiniger) zijn bedoeld om te desinfecteren.

Pinnen? Ja graag!

De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Hoewel klanten niet verplicht zijn (of worden) om te pinnen, verzoek ze waar nodig om met hun pinpas te betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerkers vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst. Bij contante betalingen geld uitwisselen zonder dat er handcontact wordt gemaakt. Zo lopen (kassa)medewerkers minder risico om besmet te maken met het virus.