Cameratoezocht

Cameratoezicht in de winkel: wanneer mag dit en onder welke voorwaarden?

Cameratoezicht kan bijdragen aan de veiligheid in de winkel (kijk bij onze partner All right security voor het beste aanbod). Anderzijds levert cameratoezicht een inbreuk op de privacy van personeel en klant op. Met welke regels uit de AVG heb je te maken?

Gerechtvaardigd belang

Cameratoezicht in of rond een winkel kan helpen om eigendommen, bezoekers en personeel te beschermen. Een camera in een pashokje of toilet gaat te ver, omdat mensen dan bloot in beeld kunnen komen.

Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn. Dat wil zeggen dat de ondernemer het doel niet op een andere manier kan bereiken. Is er geen andere mogelijkheid, die minder ingrijpend is voor de privacy? Dat moet je als ondernemer eerst onderzoeken.

Ook mag het cameratoezicht niet op zichzelf staan. Het moet onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van poortjes en tags, personeelstrainingen inzake veiligheid en andere maatregelen die de veiligheid verhogen.

Informeren

Voordat klanten binnenkomen moeten ze worden geïnformeerd over de toepassing van cameratoezicht. Dit doe je door het ophangen van bordjes. Ook informeer je erover in de privacy policy en medewerkers attendeer je er bijvoorbeeld op in het personeelshandboek.

Beelden bewaren

De algemene bewaartermijn voor camerabeelden is maximaal vier weken. Is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mogen beelden langer worden bewaard, in ieder geval tot het incident definitief is afgewikkeld. Beelden mogen daarvoor ook gedeeld worden met de politie.

Uitvoeren privacy toets

Voordat cameratoezicht wordt toegepast moet er eerst een privacy toets of DPIA uitvoeren waarbij de belangen van klanten en medewerkers worden afgewogen tegen het belang van de ondernemer. Als je als ondernemer verborgen cameratoezicht toe wilt passen moet je hiervoor altijd een DPIA uitvoeren.

Gezichtsherkenning

Het toepassen van nieuwe technologie zoals gezichtsherkenning in cameratoezicht lijkt mogelijk een interessante oplossing om in te zetten. De privacyregels eromheen zijn echter erg strikt en sluiten toepassing daarvan binnen de branche vrijwel geheel uit. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hierover: Biometrische gegevens zijn volgens de AVG bijzondere persoonsgegevens als ze worden gebruikt om iemand te identificeren. Het is in beginsel verboden om bijzondere persoonsgegevens te verwerken.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Margriet Baan

Margriet Baan

Manager dienstverlening

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.