De RI&E

De RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie)

Sinds 1994 is het voor ieder bedrijf met werknemers wettelijk verplicht om over een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te beschikken. Zo zorgen we voor een veilige en gezonde werkomgeving. De RI&E brengt alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart en biedt een Plan van Aanpak over hoe met deze risico’s aan de slag te gaan.

Update: De Nederlandse Arbeidsinspectie is actief bezig met het versturen van brieven ten aanzien van de verplichte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In deze brief wordt veelal een termijn gesteld van twee weken waarbinnen zij de gevraagde documenten wensen te ontvangen. Als gevolg van deze berichtgeving is het momenteel erg druk en zijn wij wellicht niet in de gelegenheid een afspraak in te plannen binnen de gestelde termijn. Dit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van onze externe RI&E-adviseurs. Wij willen je adviseren om uitstel te vragen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie ten aanzien van de deadline. Desalniettemin is het ten zeerste aan te raden om een afspraak in te plannen.

Heb je maximaal 25 medewerkers in dienst? Dan bieden wij de mogelijkheden zelfstandig de RI&E uit te voeren met behulp van het Arbomanagement Systeem (AMS). Neem gerust telefonisch of per mail via rie@inretail.nl contact met ons op als je vragen hierover hebt!

Verplicht

Je bent verplicht om de RIE uit te voeren én actueel te houden. De Nederlandse Arbeidsinspectie handhaaft hier ook op en mogen boetes uitreiken als de RI&E niet op orde is. De boetes starten bij 7.500 euro.

Er is geen wettelijke termijn voor de geldigheidsduur van een RIE. Wij raden aan om elke 4 jaar een nieuw onderzoek uit te laten voeren. Wijzigt er in de tussentijd iets in jouw winkel (bijvoorbeeld een verbouwing)? Laat dan jouw RI&E ook even actualiseren.

Een RIE laten uitvoeren

Leden kunnen de RI&E voordelig door INretail laten uitvoeren, óf zelf doen. Klik hier voor de mogelijkheden:

Let op: per 1 juni 2022 gelden er nieuwe KHN tarieven.

De algemene voorwaarden voor de RI&E-service van INretail vind je hier.

Een RI&E zelf uitvoeren

Wij bieden ondernemers met maximaal 25 medewerkers in dienst de mogelijkheid zelfstandig een RI&E uit te voeren. Dit doe je met behulp van het Arbomanagement Systeem (AMS). Aan de hand van de door jou gegeven antwoorden op meer dan  300 vragen worden na afloop verschillende actie- en verbeterpunten gegenereerd. Wil jij de RIE zelf uitvoeren? Klik dan hier:

RI&E zelf uitvoeren
Robin Spies

Robin Spies

RI&E adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.