huur

Blog • Check je huurcontract!

3 november 2022

Bedrijfsadviseur Peter Wolfsen komt in zijn werk bij en met retailondernemers veel tegen. Iets dat zich in deze tijd steeds vaker voordoet is een flinke huurverhoging door de hoge inflatie. In deze blog deelt hij zijn adviezen.

De moed zakt soms in de schoenen

Afgelopen week sprak ik een schoenenondernemer over een huurverhoging van ruim 10% die vanuit de verhuurder werd doorgegeven. “Dit kan toch niet!”, gaf de ondernemer aan. Ik begreep de verontwaardiging, maar volgens het huurcontract was het – helaas – in principe geoorloofd. De reactie van de ondernemer? “Ik ga het contract niet verlengen en stop ermee”. Ook die gedachte snapte ik in eerste instantie, maar na een snelle check van het huurcontract kwam naar voren dat de ondernemer te laat was om op te zeggen. En dus werd automatisch voor vijf jaar verlengd. 

Samen in gesprek

Na een gezamenlijk gesprek met de verhuurder is de huurverhoging teruggebracht naar 7%. Nog altijd fors, maar het scheelt zeker. Toen ik keek naar de jaarcijfers deed de ondernemer het eigenlijk goed en was de verhoging nog goed op te vangen. Daarnaast is afgesproken dat de verhuurder de komende periode investeert in verduurzaming van het winkelpand waardoor de energielasten zullen dalen.  

Mijn advies:

  • Is er sprake van een forse huurverhoging? Ga, eventueel samen met ons, in gesprek met de verhuurder en geef aan waar je tegenaan loopt. Laat zien dat door deze verhoging het rendement onder druk komt. De verhuurder heeft er niets aan als je omvalt;
  • Bespreek waar de verhuurder kan investeren in het pand op het gebied van duurzaamheid en uitstraling. Dit scheelt jou wellicht in energielasten en zo kun je een deel van de verhoging misschien beter opvangen;
  • Kijk naar de verhouding huur/omzet. Wellicht is deze verhouding nog helemaal niet zo slecht en zijn er andere mogelijke verbeterpunten die meer impact hebben op je resultaat;
  • Denk je aan stoppen of aan verhuizen? Kijk tijdig én kritisch naar je huurcontract zodat je niet verrast wordt met een opzegtermijn.

Zo ga je in gesprek

Weet je niet goed hoe je het gesprek aan moet knopen met je verhuurder? Dat snappen we. Daarom hebben we modelbrieven gemaakt die je helpen in verschillende situaties.

Wil je met je verhuurder in gesprek? Download dan deze gratis brief
Wil je het huurcontract opzeggen? Gebruik dan deze brief (€100,00 voor INretail leden wanneer je bent ingelogd, €150,00 voor niet-leden)

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.