Automatische concepten 22

Russisch netwerk voor cyberaanvallen

10 maart 2022

De overheid roept ondernemers op om aandacht te besteden aan de beveiliging van systemen en deze up-to-date te houden. Het up-to-date houden van systemen en software is een van de vijf basisprincipes om veilig digitaal te kunnen ondernemen.

Aanleiding oproep

De aanleiding voor deze oproep: een eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft het afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse kleine tot middelgrote bedrijven. Dat heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ontdekt. Dat gebeurde ook in andere landen. Daarmee heeft Rusland een wereldwijd netwerk gecreëerd van duizenden gehackte routers, dat gebruikt kan worden voor cyberaanvallen. Op dit moment worden de getroffenen geïnformeerd, meldt de MIVD.

De Minister van Defensie vindt het belangrijk dat mensen dat weten. “Je verwacht niet dat de bakker om de hoek onderdeel van een netwerk van de Russische geheime dienst kan zijn, maar dat is wat er nu gebeurt. Dus zorg dat de beveiliging van je digitale systemen op orde is.” De Russen kunnen gehackte routers misbruiken om geheime cyberoperaties tegen Nederlanders of bondgenoten uit te voeren. Daarbij kan worden gedacht aan digitale spionage, sabotage of beïnvloeding.

Cyberverzekering

Naast het nemen van maatregelen, is het ook mogelijk om de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verlies van data, diefstal van gegevens en cyber-aanvallen te verzekeren via een cybervezekering. De INretail Verzekeringsdienst vertelt je hier graag meer over.

INretail Cyberverzekering
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.