Schoenenbranche in beweging

17 april 2024

De wereld van de schoenenbranche ondergaat al geruime tijd aanzienlijke verschuivingen, gedreven door een mix van overnames, faillissementen, MKB’ers die gaan specialiseren en logistieke uitdagingen veroorzaakt door de spanningen in het Suezkanaal. Deze dynamiek creëert zowel kansen als obstakels voor verschillende betrokken partijen in de industrie.

Overnames en consolidaties

De afgelopen periode heeft de schoenenbranche een golf van overnames en consolidaties gezien en ook grote spelers die omvallen. Deze consolidaties komen deels door de behoefte aan schaalvoordelen en efficiëntie in een steeds competitievere markt.

Recente overnames hebben geleid tot enkele prominente spelers die samengaan om hun marktpositie te versterken, terwijl anderen hun eigen positie proberen te versterken of helaas omvallen. De druk om relevant te blijven in een snel veranderende markt dwingt bedrijven om strategische keuzes te maken en zich aan te passen aan nieuwe trends en de verwachtingen van de consument.

Specialisatie bij MKB ondernemers

Tegelijkertijd zien we een trend waarbij MKB’ers in de branche zich steeds meer specialiseren. Deze ondernemers richten zich op bijvoorbeeld nichemarkten, ergonomie, ambachtelijk vakmanschap of innovatieve technologieën. Door zich te specialiseren in een segment kunnen ze zich onderscheiden van grotere concurrenten en een loyale klantenkring opbouwen.

Logistieke uitdagingen door spanningen in het Suezkanaal

De spanningen in het Midden Oosten, en daarmee het Suezkanaal, hebben voor een aantal bedrijven geleid tot vertraagde leveringen en verstoringen in de toeleveringsketen. Deze hebben een domino-effect gehad op de tijdige beschikbaarheid en daarmee ook de verkoopkansen voor de volledige prijs.

De logistieke uitdagingen hebben geleid tot hogere kosten en operationele uitdagingen voor zowel de leveranciers als ondernemers.

Samenwerking tussen leveranciers en ondernemers

Om het hoofd te bieden aan de logistieke, financiële en operationele uitdagingen is samenwerking tussen leveranciers en ondernemers van cruciaal belang geworden. Alleen door partnerschap en nauw samen te werken kunnen zowel leveranciers als ondernemers veerkrachtiger worden en expertise bundelen om de impact te verminderen.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Susan Krau

Susan Krau

Branchecoördinator Mode & Schoenen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.