PERSBERICHT

PERSBERICHT: Overheid draag uit dat winkelen mag!

23 april 2020

Hoewel het CBS de vandaag gepubliceerde aantallen faillissementen ‘niet per se opmerkelijk’ noemt, is INretail juist extreem bezorgd. Zij vindt dat de economische factor veel zwaarder mee moet wegen in de corona discussie.

Veilig winkelen

Ondernemers hebben perspectief nodig en om de schade te beperken en er moet meer mogelijk worden. De oproep moet zijn dat winkelen veilig kan en mag. De protocollen zijn op orde en consumenten zijn welkom.

Waar maatregelen soepeler kunnen, moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Een economisch adviesteam kan hierin de beslissers adviseren.

“De retail non-food hoefde nooit op slot, maar de ‘blijf thuis’-oproep leidde tot lege winkelstraten. De economische schade is enorm. De overheid moet actief uitdragen dat winkelen veilig kan en mag. Een kaalslag in ons winkellandschap is wat dreigt, ondanks alle creativiteit die ondernemers nu inzetten om omzet te maken. De seinen gaan naar donkerrood,” aldus INretail directeur Jan Meerman.

Bijna veertig procent van de winkelondernemers noteert omzetdalingen van 70% tot 100% blijkt uit INretail onderzoek. “In de non-food sector gaat het wel om 400.000 banen. Winkelen moet gestimuleerd worden. De sector heeft haar huiswerk gedaan en is voorbereid met goede protocollen voor veilig winkelen.

De binnenlandse economie is voor een derde afhankelijk van de consumptie van huishoudens maar het consumentenvertrouwen daalt pijlsnel. Dat beïnvloed het kooppatroon van consumenten. Daarom moeten de economische belangen meewegen bij overheidsbesluiten vanwege de coronabestrijding. “De discussie moet vanaf nu breder. Dan ontstaat pas echt evenwicht als het gaat over de impact van corona op de samenleving.”

Natuurlijk ziet INretail de duivelse dilemma’s tussen zorgcapaciteit en economie. “Maar evenwicht in de discussie is ook nodig,” aldus de INretail directeur.  

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.