PERSBERICHT

PERSBERICHT: veiligheid prioriteit, omzetten dramatisch

3 november 2020

Ondernemers in de binnensteden lijden enorm onder de coronamaatregelen. In grote delen van de winkelstraat dreigt leegstand.

Veilig je aankoop doen in coronatijd is en blijft topprioriteit en tegelijkertijd is het enorm pijnlijk dat mode- en schoenenzaken en nu ook sportwinkels klap op klap krijgen door de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Sportzaken zien hun omzet instorten nu wintersportvakanties dringend worden afgeraden.

INretail pleit bij de politiek voor meer en beter passende steun. Onder andere met een TVL-regeling die aansluit bij de situatie van non-food branches en een aanpassing van de NOW door meer aandacht te hebben voor seizoenpieken van branches. Ook wil INretail dat opnieuw bijzonder uitstel van belastingbetaling wordt ingevoerd, zoals ook voor andere kwartalen dit jaar mogelijk werd gemaakt.   

Omzetverlies in 13 grote steden is enorm

In dertien grote binnensteden die INretail analyseerde, is het economische verkeer nog maar een fractie van wat nodig is voor een florerende binnenstad. Vorige week trokken ze 51% minder bezoekers. De omzet bleef maar liefst 54% achter vergeleken met dezelfde week in 2019. De positieve groeicijfers die het CBS publiceerde zijn niet van toepassing op de mode- en schoenenwinkels. Juist deze winkels bepalen het straatbeeld in de binnenstad en vullen meer dan de helft van de winkelpanden. Tot en met september lopen bijvoorbeeld alleen al damesmodewinkels 22% achter op de omzet van vorig jaar.

Van de dertien gemonitorde steden was in Maastricht de daling in bezoekers met 76% het hoogst en er werd 65% minder omzet genoteerd dan dezelfde week in 2019. Op de voet volgt Amsterdam met 70% minder bezoekers (59% omzetdaling) en op plek drie staat Utrecht met 67% minder bezoekers in de binnenstad (48% omzetdaling). Met de extra maatregelen wordt het nog stiller in de winkelstraten en zal de daling nog heviger worden. De leefbaarheid van de binnenstad loopt gevaar.

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.