PERSBERICHT

PERSBERICHT: minder faillissementen maar meer zorgen in de binnenstad

12 november 2020

Hoewel het CBS vandaag constateert dat vorige maand minder faillissementen zijn uitgesproken dan in september maken veel ondernemers in de retail zich grote zorgen.

De (extra) corona bestrijdingsmaatregelen zijn zo effectief dat radeloosheid zich meester begint te maken van veel ondernemers in de binnenstad. In de week van 2 tot en met 8 november werden in dertien grotere binnensteden gemiddeld 52% minder bezoekers en 46% minder omzet genoteerd dan in dezelfde week in 2019. De pandemie moet keihard aangepakt worden en dat onderschrijft de retail, maar het trekt ook diepe sporen in de winkelstraten. Dat blijkt uit de binnensteden monitor van INretail.  

Pijnlijk record

De gemiddelde bezoekersdaling is een triest record dat per stad bekeken vaak nog pijnlijker is. Amsterdam noteerde vorige week bijna 70% minder mensen in de binnenstad dan dezelfde week in 2019 en kreeg een omzetdaling van 65% voor de kiezen. Maastricht volgt op de voet met een daling van 68% in bezoekers en 58% in omzet. Op plek drie van de lijst met stille binnensteden stond vorige week Arnhem met 63% minder passanten in de binnenstad (45% minder omzet). Qua omzetdaling volgen na Amsterdam en Maastricht de grote steden Utrecht en Rotterdam (48% daling) en Den Haag (47% daling).   

Plannen aangepast

Ondernemers in de binnenstad ervaren enorme druk, ook mentaal, en smachten naar meer omzet. Normaliter maakt de detailhandel zich op voor extra omzet in aanloop naar de feestdagen, maar vanwege de pandemie bestrijding hebben veel ondernemers hun plannen aangepast blijkt uit onderzoek van INretail. Zo organiseert 35% van de ondernemers geen Black Friday activiteiten waar zij dat vorig jaar wel deden.

Uitkomst voor thuiswerkers

De brancheorganisatie voor non-food winkels constateert dat ondernemers, winkeliersverenigingen en andere betrokkenen intensief samenwerken en van veilig kopen de hoogste prioriteit maken. Voor consumenten zijn het begin van de week en de ochtenden de rustigste momenten om aankopen te doen. Voor de miljoenen thuiswerkers is het een aangename pauze activiteit.  

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.