PERSBERICHT

PERSBERICHT: Regeling voorraadvergoeding onrealistisch!

23 december 2020

De regeling voor de voorraadvergoeding die het Kabinet voorstelt aan door de lockdown gedupeerde retail ondernemers is onrealistisch en moet veel hoger. Dat stelt INretail op basis van berekeningen voor mode-, schoenen- en sportondernemers.

Pleistertje op gapende wond

Er is verbazing dat de berekening voor de horeca sector is overgenomen, omdat de inkoopwaarde van de voorraad bij winkels velen malen hoger is. “Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt €2.800. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond. Nu wordt een vijfde van de afgeschreven voorraad vergoed maar de helft is een realistischer regeling. Dat is ook het uitgangspunt van de TVL,” vindt Koninklijke INretail.

Winkels tussen wal en schip

De regeling dupeert ondernemers ook op andere punten, concludeert de non-food retail vertegenwoordiger. De regeling geldt per kwartaal. “Maar de lockdown periode valt ook nog in het de eerste drie weken van 2021. Dat werkt dempend in de vergoedingsberekening. Ondernemers kunnen nu tussen wal en schip vallen als je in beide kwartalen niet aan de norm voldoet en niets krijgt, maar wel met een groot omzetverlies kampt. Dat voelt enorm oneerlijk.”

Schrijnend

INretail voorspelt dat ondernemers nog sneller in de problemen komen nu ze naast de lockdown ook nog worden geraakt door een voorraadvergoedingsregeling die uiteindelijk niet voor hen geldt. Er is begrip dat het Kabinet een snelle oplossing zoekt en teruggrijpt op de horeca vergoedingsregeling. Maar dat vervolgens niet het verschil is weggewerkt tussen de waarde van de koelkast voorraad en die van een hele kledingwinkel is niet correct. “Dat moet gerepareerd worden. Kabinet neem je verantwoordelijkheid en regel dit. De huidige situatie is schrijnend voor heel veel mkb winkel ondernemers.”

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.