Wat goed, je wil jezelf verdiepen in het onderwerp medewerkers

Een team die elkaar aanvult, laat groeien en dat samen excelleert kan echt de ambities van jouw winkel waarmaken. Medewerkers verwelkomen de klant, zorgen voor winkelplezier, realiseren de omzet en vaak komen klanten voor hen weer terug. Over het vinden van medewerkers, het binden, laten groeien en zorgen voor werkplezier en vitaliteit. Daar gaat deze pagina uit het Stuurwiel over.

Op deze pagina ga je aan de slag met de medewerkers van jouw winkel. We bieden je verschillende soorten content. Van colleges tot inspirerende filmpjes en van een nuttig onderzoek tot boekentips. Alle content is onderverdeeld in 3 niveaus ★ (basis), ★★ (uitblinken), ★★★ (innoveren).

Wil je weten op welk niveau jij zit? Vul dan eerst de Stuurwiel-tool in! Of ga aan de slag en ontdek het zelf.

Stuurwiel: Identiteit 4

Hoe ga je om met personeelstekort?

Heb jij last van personeelstekort en ben jij ook op zoek naar nieuw personeel? Op deze pagina staat wat wij doen om werken in de winkel op de kaart te zetten en lees je allerlei handige tips hoe jij voor jouw winkel nieuwe medewerkers kan werven.

Daarnaast hebben wij in samenwerking met Indeed en Werk in de Winkel een eigen vacaturebank ontwikkeld, specifiek voor retail non-food functies in de branches mode, schoenen en sport. De vacaturebank staat op het medewerkersplatform www.werkindewinkel.nl. De woonbranche heeft een eigen vacaturesite, die vind je hier.

Podcastserie Koersen naar de toekomst

Elke podcast gaat retailinspirator Harry Bijl met een expert in gesprek over onderwerpen uit het INretail Stuurwiel. De kookwekker wordt gezet en na 20 minuten is het gesprek echt afgelopen. Luister naar:(★) HR-adviseur Suzanna Heuff over wat een bedrijfscultuur is waar mensen zich echt gelukkig voelen. | (★★)Arthur Feenstra geworden van Only for Men | (★★★) Krein Brons (Van Haren) over goed werkgeverschap, vitale en wendbare winkels en de kracht van betrokken medewerkers.

James Veenhoff van Jeans School


In 2012 opende James Veenhoff in Amsterdam de deuren van de eerste en enige Jeans School ter wereld. Een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren. Inmiddels heeft Jeans School als enige mode-opleiding in Nederland een plek in de Top 100 Fashion Schools wereldwijd. We stelden oprichter James Veenhoff 5 super snelle vragen en legden hem een aantal lastige dilemma’s voor. 

 

Het 10 stappen boekje

In 10 stappen naar een gelukkig team


Doorloop met je team de 10 stappen om op zoek te gaan naar werkgeluk en gastvrijheid. Elke stap bestaat uit een stukje theorie en een opdracht. De opdracht beantwoordt ieder eerst voor zichzelf en daarna bespreek je deze als team. Zo kom je samen tot een uitkomst die je in dit boekje kan schrijven. Laat je inspireren om een topteam te creëren! (★)

Bestel het 10 stappen boekje
welles nietes

In gesprek met je medewerkers

Praten met elkaar is de basis voor een fijne samenwerking en een goede werkrelatie. Toch kan het lastig zijn om in gesprek te gaan met je medewerkers. Hoe start je zo’n gesprek, hoe houd je het luchtig en heb je er samen ook echt wat aan?  Probeer het Open je Blik eens. Een luchtige en leuke manier om het gesprek met elkaar aan te gaan (★,★★).

Bestel hier een Open je Blik

Train jezelf en je medewerkers, gratis of met korting

Lid zijn van INretail betekent ook korting op heel veel trainingen en opleidingen waarmee je jouw talenten en die van je medewerkers kan ontwikkelen. Hier op de INretail Academy hebben we het aanbod van onze partners (Detex en Skilltstown), soms gratis, vaak met korting, voor je verzameld.

Train je medewerkers of jezelf bijvoorbeeld met de training “de nieuwe verkoper”, verkooptrainingen of laat je niet overvallen.

 

Start met trainen
Preventiemedewerker & Vertrouwenspersoon 2

Medewerkers behouden


Overal hangen vacatures geplakt op de winkelruit met de boodschap: kom bij ons werken! Maar sta jij ook stil bij de medewerkers die bij jou werken? Het is belangrijk om medewerkers betrokken te houden en ze het gevoel te geven dat zij worden gewaardeerd. Als zij zich verbonden voelen met jouw bedrijf, zullen ze langer blijven (★,★★,★★★).

Lees meer over het behouden van je medewerkers
Vraag door

Vacature tips van Indeed

Een tijd geleden deelde Indeed een uur lang tips en inzicht in de online vacaturewereld. We vroegen Arjan Vissers van vacaturesite Indeed om zijn kennis over werving te delen. We hebben de tips voor je verzameld en je kan het kennisuurtje terugkijken (★,★★,★★★).

Lees hier alle tips van Arjan Vissers

Hoe haal jij het beste uit jouw team?

Hoe zorg jij ervoor dat je niet alleen van je klanten fans maakt, maar ook van je medewerkers? Hoe bind, boei en behoud je medewerkers? In dit college legt Marjolein Mesman van Cube Retail je alles uit over samenwerken en gelukkige medewerkers. 

Het eerste college is voor iedereen. De overige colleges en het bijhorende werkboek zijn exclusief voor de leden van INretail (log in om al deze colleges te volgen). Lid worden? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Werk in de winkel!

Hebben jouw medewerkers vragen over de Cao Non-Food Retail? Wijs ze dan naar Werk in de Winkel. Deze site is er speciaal voor medewerkers die werken in de mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, juweliers of parfumerieën. En alle vragen over de Cao en werken in onze branche worden daar behandeld.

Boekentip van Suzanna • Socrates op Sneakers – Elke Wiss

★★,★★★ | Te koop bij de plaatselijke boekenwinkel.

“Het boek ‘Socrates op sneakers’ leert je hoe je een goed gesprek kan voeren. Elke leert je de vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat de gesprekken die je voert gaan leiden tot verdieping en verbinding. ”

Suzanna Heuff

Suzanna Heuff

HR-adviseur

Neem eens echt tijd voor de vraag ‘Hoe gaat het?’ (★) 

Nationale-Nederlanden heeft ontdekt dat er drie woorden zijn die tot mooie resultaten leiden, drie woorden die leiden tot minder ziekteverzuim en ervoor zorgen dat mensen minder snel opgebrand raken. We zeggen het vaak tegen elkaar maar het eerlijke antwoord krijgen we meestal niet. Neem weer eens echt de tijd voor de vraag ‘Hoe gaat het?’ en voer een goed gesprek over wat je dwarszit of juist over alles wat je niet dwarszit.
 
De Verzuimverzekering van Nationale-Nederlanden wordt ook aangeboden door de INretail Verzekeringsdienst.

Het lijkt simpel en dat is het ook (★)

Van een compliment gaat iedereen stralen. Download hier een setje complimentenkaartjes voor je team. Print ze uit en schrijf er een persoonlijke boodschap op. Veel plezier! 

Download hier de complimentenkaartjes
Online marketing coachingstraject - GetOn

Together eachone achieves more! (★)

Daar komt het woord TEAM vandaan! Dus samen bereik je als persoon meer. Het samenstellen van een sterk team begint bij het vergroten van engagement bij medewerkers. Uiteindelijk ervaren medewerkers minder stress en worden problemen makkelijker op tafel gegooid. Het vergroten van een grotere betrokkenheid is geen eenvoudig proces. Wat zeker is: Zonder een betrokken leidinggevende in de lijn, is dit een verloren strijd. In dit artikel gaat Ruud Meulenberg  (trainer en coach) hier ruimschoots op in. 

De Samenwerkers van vanHaren

Schoenenketen vanHaren won vele keren de prijs ‘Beste Werkgever’ in retail. Algemeen directeur Krein Bons (luister hier zijn podcast terug) zegt altijd dat hij het succes te danken heeft aan zijn ‘Samenwerkers’. Bij vanHaren voelen personen zich betrokken, kunnen ze zich ontwikkelen en zijn ze trots op het bedrijf. Die instelling is een belangrijk fundament van het succes van de schoenenketen (★).

Aandacht geven aan je klant voelt fijn (★).

‘Dank weer voor je komst en een hele fijne dag vandaag. Hoor graag een volgende keer of het je is gelukt. Dat wat je vertelde, daar ben ik nu al nieuwsgierig naar, veel succes!’
Lees hier de hele blog
Bijl blogt: Aandacht aan je klant geven voelt fijn

Aan de slag!

Eigen producten van INretail, speciaal ontwikkeld voor jou als lid, kan je vaak gratis downloaden of aanvragen. Op het gebied van medewerkers zijn dit echt onze pareltjes die jou verder op weg kunnen helpen. 

  • Met het INretail Personeelshandboek heb je een volledig en professioneel naslagwerk in handen dat je nog jarenlang kunt gebruiken voor je toekomstige medewerkers. 
  • Kijk ook eens in de INretail Kennisbank bij Personeel. Hier vind je allerlei handige informatie en standaard documenten over werving en selectie, in diensttreding, arbeidsvoorwaarden, de cao en loontabellen, functioneren en beoordelen en verlof, vakantie, ziekte/verzuim en uit diensttreding. 
  • In de recruitment routekaart vind je de vijf stappen die je kunt gebruiken voor en tijdens het aannemen van nieuwe medewerkers.
  • Werk in de Winkel is er voor alle medewerkers in onze mooie branche! Je vindt hier o.a. een overzicht met interessante retail opleidingen 
  • Heb je een vacature en zoek je een geschikte kandidaat? Via de Vacaturesite Wonen kun je met één druk op de knop een reactie naar een potentiële sollicitant sturen.
  • De campagne ‘Hé jij!’ is in het leven geroepen om jongeren te laten zien hoe leuk het is om in de retail te werken. Zo gaan we het personeelstekort tegen in onze branche.

Duwtje in de rug nodig?

Neem dan contact op met de INretail coaches. Zij nemen jouw scoreformulier met je door en steunen je in het proces van ontwikkeling. Ook sparren ze met je over het bepalen van jouw koers, helpen je met prioriteiten stellen en samen maak je een stappenplan. Ook kan de coach je helpen aan extra informatie, inspiratie, experts en eventueel collega-ondernemers. De Stuurwiel coaches helpen leden van INretail kosteloos. Kom hier in contact

Contacteer de adviseur Bel ons
Jeanny Reemers

Jeanny Reemers

Managementassistente

Vul samen het Stuurwiel in!

Je kan als ondernemer kiezen om het Stuurwiel individueel in te vullen óf met je centrumgebied. In Hengelo, Venlo en Nijmegen bijvoorbeeld, gaan eind 2021 diverse winkels samen aan de slag gegaan met het Stuurwiel. Zo versterk je als ondernemers direct het werken aan verbetering van jouw winkelgebied! Wil je hier meer informatie over?

Neem contact op

En? Heb je er wat van opgestoken?

Blijf jezelf ontwikkelen op de pijler medewerkers, blijf deze pagina bezoeken, we plaatsen er wekelijks nieuwe nuttige content op. En na een tijdje raden we je aan om het Stuurwiel opnieuw in te vullen om te ontdekken of jouw inspanning heeft gewerkt. Ben je gegroeid? Je ziet het aan het aantal sterren!

Ga hier naar de tool

Kunnen we je verder nog helpen?

Heb je na het invullen van het Stuurwiel of het lezen van de verschillende hulppagina’s een vraag? Of wil je met jouw expertise of producten bijdragen? Dat kan! Je kan ons op deze manier bereiken:

Vraag hier direct coaching aan

  • Voer een geldig lidnummer in
  • Voer een geldig bedrijfsnaam in
  • Voer een geldig naam in
  • Voer een geldig telefoonnummer in