Bever Amersfoort werd begin dit jaar verkozen tot ‘Leukste Winkel van Nederland’ in de categorie Sport & Outdoor. Wat maakt deze vestiging zo bijzonder? Hoe spelen ze in op duurzaamheid en de wensen van hun klanten? Teamleider Daphne vertelt hoe de winkel niet alleen producten verkoopt, maar ook een beleving biedt die klanten keer op keer terug laat komen.

Begin dit jaar werden jullie gekozen tot Leukste Winkel van Nederland in de categorie Sport en Outdoor. Wat heeft dit jullie tot nu toe gebracht?
“Het nieuws is voornamelijk in de regio enthousiast ontvangen. We kregen een brief van de wethouder van Amersfoort en een mooie bos bloemen van de ondernemingsraad uit de buurt – iets wat we niet vaak meemaken. Het is goed om meer in de spotlight te staan, zeker omdat de Kamp, de straat waar Bever gevestigd is, wel wat achterloopt in onderhoud en ontwikkeling. We hopen dat de extra zichtbaarheid leidt tot meer aandacht voor de Kamp en misschien zelfs actie van de gemeente, zoals extra verlichting en groen. Zo wordt de Kamp wat aantrekkelijker.
Ook vertelden klanten dat ze op ons hadden gestemd. Superleuk om te horen! De trofee heeft een ereplek bij de kassa gekregen. Het is een enorme eer om van alle Bevers de leukste te zijn.”
“Bever staat erom bekend dat we niet de trend vólgen, maar de trend máken”
Waarom is deze vestiging de leukste ten opzichte van andere Bever-winkels?
“Wat onze winkel uniek maakt, is dat het geen standaard, rechttoe rechtaan indeling heeft. Elke Bever-winkel is hetzelfde ingedeeld: van minder technisch naar zeer technisch. Bij binnenkomst vind je de kleding, inclusief de nieuwste collectie. In het midden liggen de accessoires en achterin kom je bij de slaapzakken en kampeerspullen.

Veel Bevers zijn vernieuwd met een open en moderne uitstraling, maar bij ons zie je nog veel hout en speelse hoekjes. Je ontdekt de winkel stukje bij beetje – precies zoals Bever het avontuur omarmt. Shoppen bij ons voelt als een ontdekkingsreis, de voorpret voor je volgende reis begint hier al. We hebben bijvoorbeeld een boekenhoek met reisgidsen, waar je onder het genot van een kopje koffie of thee inspiratie kunt opdoen voor je volgende avontuur.
Ook als team spelen we in op die voorpret. We denken actief met klanten mee, vragen door en geven tips – zelfs als het om iets gaat dat wij niet verkopen. Het gaat erom dat de klant optimaal voorbereid op pad gaat. Zo bouwen we een band op, en komen klanten graag bij ons terug.”
Hoe spelen jullie in op de veranderende behoeften van klanten?
“In Amersfoort merken we dat klanten veel bezig zijn met waar een product vandaan komt en of het duurzaam is geproduceerd. Een mooie ontwikkeling waar we graag op inspelen. Vanuit het hoofdkantoor krijgen we duurzaamheidstrainingen, zodat we klanten hier goed over kunnen informeren.
Bij Bever draait het niet alleen om verkoop, maar juist ook om service. Midden in de winkel hebben we bijvoorbeeld een reparatiebalie, waar klanten terechtkunnen om hun product te laten onderhouden en repareren. En als iets echt niet meer gedragen kan worden, zorgen we voor recycling. Extra bijzonder is dat we een coupeuse in ons team hebben. Met haar vakmanschap kunnen we veel reparaties gewoon in de winkel doen. Superleuk!

Bij het aannemen van nieuwe collega’s kijken we goed of iemand bij Bever past. Een passie voor duurzaamheid, reizen, sport of avontuur is geen vereiste, maar het helpt wel. Het maakt het makkelijker om je in de klant in te leven en écht mee te denken. Gisteren vertelde een collega nog dat zij net een marathon in Frankrijk had gelopen, en een andere collega is laatst in IJsland geweest en heeft Japan op de planning staan. Dat soort ervaringen maken het werk én de gesprekken met klanten alleen maar leuker!”
Welke duurzame initiatieven heeft Bever Amersfoort, bijvoorbeeld op het gebied van producten, recycling of winkelinrichting?
“Bever staat erom bekend niet de trend te vólgen, maar de trend te máken. We bieden een reparatieservice, hebben tweedehands kleding en vooraan in de winkel staat een recycleton. Van de kleding die daarin terechtkomt, wordt bijvoorbeeld ook onze werkkleding gemaakt. Ook leveren we materialen aan voor de ‘Buitenmens collectie’, die we hier verkopen. En we hebben ons eigen merk, Ayacucho, dat volledig gericht is op duurzaamheid en recycling.

Duurzaamheid zit niet alleen in de producten die we verkopen. Ook in onze bedrijfsvoering komt het terug, bijvoorbeeld in ledverlichting, deuren die op een inloopstand staan en een bewuste omgang met stroom.
Deze initiatieven passen perfect bij Amersfoort. Zoals ik al zei, zijn onze klanten hier echt gericht op duurzaamheid. Dit hebben we aangegeven bij het hoofdkantoor, en daarom hebben we nu een grote reparatiebalie en gaan we binnenkort de afdeling tweedehands kleding uitbreiden, omdat het hier zo goed verkoopt. We maken deel uit van een groter concern, maar we hebben echt inspraak. Het is niet mijn winkel, maar als teamleider krijg ik wel veel vrijheid om zelf te ondernemen. Dat is echt gaaf!”
“Als je je team goed opleidt, kan dat echt het verschil maken”
Hoe werken jullie samen met andere ondernemers in de stad?
“Bij Bever kunnen we veel zelf, maar voor snelle reparaties verwijzen we klanten soms naar naaiateliers en schoenmakers in de buurt. Ook hebben we een groepsapp om elkaar op de hoogte te houden van verbouwingen, acties, evenementen, feestdagen, en helaas ook criminaliteit. De ondernemingsraad in de buurt organiseert ook netwerkbijeenkomsten, zodat we elkaar goed kunnen vinden en versterken.”
Wat zijn de grootste uitdagingen en kansen voor Bever in Amersfoort?
“We zitten net buiten het hart van Amersfoort, maar gelukkig nog wel binnen de ring. Toch merken we, vooral tijdens de donkere avonden, dat mensen zich sneller terugtrekken. Hier is meer criminaliteit en leegstand dan in het centrum. De Kamp heeft echt wat onderhoud nodig. Wij spelen daar wel op in door te zorgen voor goede verlichting en door ons bord buiten te zetten, zodat mensen zien dat we open zijn. En natuurlijk zorgen we bij binnenkomst voor een warm welkom. Het zou helpen als De Kamp aantrekkelijker wordt gemaakt en opgeknapt. Er worden al panden verbouwd in de hoop dat grotere winkels zich hier gaan vestigen.”

Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?
“Ik werk al een tijd in de retail en wat ik vooral merk, is dat veel bedrijven niet echt meegaan met de tijd of niet vooruitdenken. Durf soms een stap te zetten en denk ook eens vanuit de gunfactor. Soms verkoop ik een klant misschien niet alles wat ik zou kunnen verkopen, omdat ik eerlijk ben. Maar ik hoop zo wel een band op te bouwen, zodat ze terugkomen.
Daarnaast is het belangrijk om in je personeel te investeren. Als je je team goed opleidt, kan dat echt het verschil maken. Als zij in staat zijn om die extra beleving te bieden en net iets meer over een product te vertellen, heb je een voorsprong op de online winkels. Hoe wij dat doen? We beginnen bijvoorbeeld elke ochtend met een dagstart. We delen de cijfers en geven aan waar de focus van de dag ligt, maar er is ook ruimte voor medewerkers om te vertellen wat ze hebben meegemaakt of om tips en tricks te delen. We hebben ook weleens ‘De week van’ gehouden, waarbij een medewerker een product of productgroep kiest. Ze doen er zelf onderzoek naar en krijgen aan het einde van de week tien minuten om erover te vertellen. Zo creëren we meer betrokkenheid bij onze producten.”
Meer inspiratie door collega-ondernemers? Lees ook deze interviews:
- Interview met Albert Scholte, CEO bij Bever: Duurzaam én commercieel: Bever bewijst dat het kan
- Verrassen en vrolijkheid: de reis naar de ‘Leukste Winkel van Nederland’ – Spektakel Wonen, winnaar van De Leukste Winkel van Nederland 2025
- Nieuwe medewerkers staan in de rij bij Make My Day – Eigenaresse Julie Hoebink over goed werkgeverschap
- Ruim 12.000 volgers op Instagram: zo zorgt MUS Conceptstore voor een groot online bereik