Stijltrend | Meaningful Earth 

13 juli 2023

In tijden van crisis is het belangrijk om de positieve kanten te zien en chaos om te zetten in creativiteit en kansen. “How not to waste a good crisis” weerspiegelt de huidige tijdsgeest. Samen met trendexpert Aafje Nijman volgen we nauwlettend de culturele en sociale ontwikkelingen in de wereld, met name binnen de interieur- en mode-industrie.

De tijdsgeest

In de komende weken nemen we je graag mee in de tijdgeest en de waardetrends. Hoe leidt dat wat er gebeurd in de wereld uiteindelijk tot vormgeving materiaal- en kleurgebruik. Wat is belangrijk voor consumenten in deze verwarrende tijden? Sommigen vechten, anderen zoeken toevlucht, sommigen bevriezen, terwijl anderen pionieren. Deze vier natuurlijke reacties op gevaar manifesteren zich in de woontrends van 2024. 

Stijltrend | Meaningful Earth

Terwijl we streven naar herstel van balans in de samenleving, zowel op milieugebied als sociaal vlak, benadrukken we steeds meer het belang van een gezonde leefomgeving. De aarde dient als symbool voor vruchtbaarheid en verbinding met onze historische wortels. Bruine tinten spelen de hoofdrol in deze enigszins ruige en ruwe ambiance. We komen vormen tegen die ruw, soms grillig en afgebrokkeld zijn. Er heerst een gevoel van kracht en oer essentie in de ruimte. Er is fascinatie voor alles wat in de aarde te vinden is, zoals verschillende kleuren zand, mineralen en stenen. Historische objecten roepen associaties op met primitieve kunst of archeologische vondsten, waardoor we ons verbonden voelen met de wortels van onze cultuur. 

Warm kleurenpalet

Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit bruine, gele en oranje tinten, met grijs/mintgroen als accentkleur. De gebruikte vormen zijn ruw, grof en onregelmatig, grillig of handmatig. De materialen zijn natuurlijk en grof en hebben vaak een milieuvriendelijke of gerecyclede oorsprong. Denk aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute en onregelmatig glas. Als patroon zien we vlekken, fossiele afdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. 

Vormen

De gebruikte vormen zijn ruw, grof en onregelmatig, grillig of handmatig. Hierdoor krijgen ze een oer-uitstraling.

Materialen

De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en hebben vaak een milieuvriendelijke of gerecyclede oorsprong. Voorbeelden zijn: steen, mineralen, onregelmatig hout, keramiek, kokos, jute, bouclé, geperst gerecycled leer en onregelmatig glas.

Dessins

De dessins zijn natuurlijk en bestaan hoofdzakelijk uit vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen. De streeppatronen doen denken aan aardlagen.

Advies nodig?

Heb je vragen over de woontrends? Bijvoorbeeld hoe je ze kan vertalen naar je eigen winkel? Neem contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Anna Hutten

Anna Hutten

Brancheadviseur wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.