digitale veiligheid

Digitale veiligheid begint bij je medewerkers – 5 tips

Hoe kun je je als ondernemer het beste beschermen tegen hackers? Natuurlijk moeten je systemen en software in orde zijn, maar de belangrijkste verdedigingslinie zijn je medewerkers. Als zij betrokken zijn, goed geïnformeerd én getraind dan heb je al de helft gewonnen. We geven je graag 5 tips over hoe je medewerkers kunt betrekken bij jouw digitale veiligheid:

1. Praat met je medewerkers

Ga het gesprek aan met je medewerkers. Vraag over hun eigen ervaringen met spam, hackers, wachtwoorden en nepmails. Leg ook uit hoe belangrijk hun rol is als het gaat om de digitale veiligheid van het bedrijf. Een betrokken medewerker voelt zich verantwoordelijk en is alerter op dreigingen. 

2. Leid je medewerkers op

Zorg dat je medewerkers goed getraind zijn. Elke medewerker moet op de hoogte zijn van de trucs die hackers gebruiken. Ze moeten weten hoe belangrijk updates zijn, en hoe ze de bedrijfsgegevens optimaal kunnen beschermen. Belangrijk: opleiden is een continu proces, dus dat moet je regelmatig bijhouden. 

3. Vergeet de werkplek niet, ook thuis! 

Dreigingen kunnen ook van binnenuit komen. Dus je wachtwoord op een papiertje zetten en op je scherm plakken kan echt niet meer. Maar praat ook over veilig wifi gebruik thuis en onderweg en het gebruik van schermbeveiliging voor als je even van je bureau wegloopt. 

4. Zorg dat iedereen alert blijft 

Bespreek nieuwe ontwikkelingen met elkaar, bijvoorbeeld in een vooraf vastgesteld uurtje dat je een keer in de maand plant. Zo houd je het onderwerp actueel en onderstreep je het belang ervan. Vraag vooral aan je medewerkers hoe ze hier invulling aan willen geven, vaak komen er zo goede ideeën boven tafel. 

5. Doe een “brand”oefening

Verras je medewerkers met een nepaanval en test zo of iedereen weet wat hij of zij moet doen. Ook kun je via een speciale service een nep phishingmail laten sturen en zien wie daar intrapt. Belangrijk daarbij is wel dat je van tevoren aankondigt dat het gaat gebeuren. En dat het onderdeel is van de training. 

Kortom: bescherm je bedrijf, je klanten en alles wat je hebt opgebouwd. Begin bij je medewerkers!

Wil je begeleiding?

Maak gebruik van de tool Samen Digitaal Veilig aan om de eerste stappen te zetten op het gebied van digitale veiligheid. Maak hier direct een gratis account aan:

Maak een gratis account aan
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.