Automatische concepten 7

Spookfacturen

Een factuur vermomd als offerte of een rekening voor NIET-geleverde diensten. Spookfacturen komen, helaas, in alle soorten en maten voor.

Spookfacturen zijn valse facturen die vaak niet van echt te onderscheiden zijn bijvoorbeeld door woorden of logo’s die je van andere facturen herkent. Veel spookfacturen worden verstuurd tijdens vakanties. De criminelen gaan ervan uit dat het personeel de ervaring mist om de spookfactuur te ontmaskeren.

Waar moet ik op letten?

Controleer altijd de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer. Controleer of deze gegevens overeenkomen met de gegevens uit jouw administratie. Als deze gegevens niet overeenkomen kan er sprake zijn van een spookfactuur. Maar let ook altijd goed op de kleine lettertjes. Vaak staat er in de kleine lettertjes dat het gaat om een offerte of aanbieding. Of in het Engels: By signing, our company accepts this legally binding contract for the next three years (…).’ 

Wat kan ik doen?

Niet betalen! Besteed er verder ook geen aandacht aan om naar de in de spookfactuur bekende gegevens te bellen of mailen. Wat je wel kunt doen is een melding maken bij de fraudehelpdesk. Op deze site staat een lijst van de gemelde spooknota’s als ook tips.

Wat als ik al heb betaald?

Bel of mail ons direct, zodat we jouw situatie goed kunnen beoordelen en bekijken welke aanpak in dit geval het beste is. Betaal in ieder geval geen tweede termijn. Vaak betreffen de spookfacturen lange contractstermijnen. Voor een uurtarief van €130,- exclusief BTW voeren onze juristen richting deze malafide bureaus verweer door middel van een goed onderbouwde op maat gemaakte brief.

Een mail van jouw bank

Banken sturen NOOIT e-mails met linken. Als er al een bericht is van de bank is dat vaak op de eigen site of in de beveiligde omgeving van internetbankieren. Toch blijven criminelen proberen om via mails met een link schadelijke software (malware) te installeren om daarmee bijvoorbeeld geld weg te sluizen, informatie te kopiëren of de computer te hacken.

Tips 

  • Lees de kleine lettertjes!
  • Laat je nooit onder druk zetten; dit is een beproefde methode;
  • Meld je aan bij het bel-me-niet register;
  • Geef nooit persoonlijke gegevens af;
  • Ben je slachtoffer geweest van fraude? Let goed op want vaak geeft de ene oplichter de gegevens door aan de andere oplichter.

Advies nodig?

Wil je meer tips over spookfacturen, phishing of online veiligheid? Of heb je een spookfactuur betaald en weet je niet wat je moet doen? Neem contact met mij op, dan denk ik graag met je mee!

Contacteer de adviseur Bel ons
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.