Automatische concepten 26

Noodgedwongen doorgaan door hoge transitievergoeding

29 april 2022

Peter Wolfsen, bedrijfsadviseur bij INretail, deelt regelmatig cases en voorbeelden waar jij je voordeel mee kunt doen en van kunt leren. Dit keer over een schoenretailer die noodgedwongen door moest met zijn onderneming, terwijl hij eigenlijk bedacht had te gaan stoppen.

Stoppen of doorgaan?

Als je tegen het einde van je werkzame leven loopt als ondernemer zijn er drie opties; stoppen, doorgaan of de onderneming overdragen. Zo ook voor deze schoenretailer (63). Ondanks zijn inspanningen de laatste twee jaar om tot een gezond resultaat te komen, lukte het niet. Uitval van medewerkers door ziekte, een huurbaas die maar niet wilde meewerken en een omzet en marge die onder druk stonden hebben de ondernemer doen besluiten om te gaan stoppen. 

Uitverkopen en stoppen

De ondernemer wilde het liefste de voorraad uitverkopen en stoppen met de activiteiten. Met de uitverkoop konden de crediteuren (belastingdienst en leveranciers) betaald worden. Daarbij was het huurcontract jaarlijks opzegbaar. Zo was er dus ook tijd om de uitverkoop goed voor te bereiden. Tot zo ver ging alles goed.

Transitievergoeding

Er was echter één groot probleem dat deze ondernemer niet goed in beeld had; de enorme transitievergoeding. Er waren een drietal medewerkers op leeftijd die allen een geruime tijd in dienst waren. Er moest een totaalbedrag van €100.000,- betaald worden. De conclusie: de ondernemer moest noodgedwongen door.

Overdragen

Hij riep hulp in van INretail. Samen keken we naar de beste oplossing om te stoppen. Na een aantal gesprekken en het doornemen van de cijfers was mijn advies om de onderneming ter overname aan te bieden. In dit geval zouden de werknemers overgaan naar de overnemende partij. Dit proces is inmiddels in gang gezet. Het zal de nodige tijd in beslag nemen, maar de ondernemer heeft nu uitzicht op een einde én de loyale medewerkers behouden hun baan.

Herken je jezelf?

Voorbeelden als deze horen we vaker dan je denkt. We hebben deze ook nodig in onze lobby om wet- en regelgeving aan te passen. Schroom dus niet om dit soort verhalen met ons te delen. We kunnen ze goed gebruiken om ondernemers te helpen en helpen jou natuurlijk ook bij je zorgen en vragen.

Denk je wel eens na over stoppen?

Maar kan het niet door de hoge transitievergoeding? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.

Contacteer de adviseur Bel ons
Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.