Met Alleo-app kiezen medewerkers zelf secundaire arbeidsvoorwaarden

3 oktober 2023

40 uur per week werken, van negen tot vijf op kantoor? Generatie Z doet dat nét even anders. Deze nieuwe werknemers weten héél goed wat ze willen. Bovendien hebben ze de banen voor het uitkiezen. Een slimme ondernemer speelt daarop in. Hoe? Door bijvoorbeeld een app zoals Alleo aan te bieden, waarmee medewerkers zélf hun seculiere arbeidsvoorwaarden samenstellen. Een coole Swapfiets, een sapjesabonnement bij Juice Brothers, of beide? De medewerker floreert, en de werkgever automatisch ook.

Arbeidsmarktkrapte

Maar liefst 60% van de werkzoekenden zien compensatie en benefits als een topprioriteit bij het zoeken naar een nieuwe baan, zo onderzocht Alleo. Een belangrijk gegeven, gezien het huidige grootschalige personeelstekort. Voor sollicitanten liggen de banen voor het oprapen. Kreten zoals ‘een marktconform salaris’ en ‘een gezellige werkomgeving’ zijn niet langer de spannende triggers van de vacaturewebsites. Een hoge score in werknemerstevredenheid is dat wel. De app Alleo is een manier waarop bedrijven zich kunnen onderscheiden. 

Zo werkt Alleo

Het werkt zo: de ondernemer presenteert de gratis Alleo-app aan de medewerkers. Die kunnen vervolgens leuke abonnementen en kortingen scoren, op populaire merken zoals Apple en HelloFresh. Er is ook een betaalde versie van de Alleo app. Op deze variant kiest de ondernemer het budget per categorie of werknemer. En die werknemer kiest vervolgens uit de ‘marketplace’ de benefits binnen dat budget, variërend van flexibele pensioensregelingen tot korting bij Uber Eats of de meditatie-app Headspace. De ondernemer wordt op deze manier een aantrekkelijke werkgever, die de medewerkerstevredenheid verhoogt en tegelijkertijd profiteert van minder administratie, een relevanter aanbod en fiscale en collectieve voordelen.

Benefits

Waarom zou je elke werknemer hetzelfde pakket met arbeidsvoorwaarden voorschotelen, als geen één persoon hetzelfde is? De ene medewerker wil graag gecompenseerd worden in de hoge streamingsdienstkosten: “De korting bij Ziggo scheelt me echt veel in de maandelijkse lasten, top!”, terwijl de ander zegt: “Ik heb onder andere m’n Swapfiets met Alleo geregeld en sport voordelig bij TrainMore!” – aldus enkele reacties van gebruikers op de website van Alleo. Overigens zijn de meest geselecteerde benefits Samsung, Booking.com en Apple.

Gezondheid

Sport, welzijn en vitaliteit winnen in aanzien op de werkvloer, blijkt uit een peiling onder non-food ondernemingen, aangesloten bij brancheorganisatie INretail. Bij 21% van de bedrijven heerst de gedachte dat het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s met een sportschoolabonnement of bijvoorbeeld coaching of wellness-apps, een baan aantrekkelijker maakt. Wanneer werknemers lekker in hun vel zitten, heeft dit niet alleen voordelen voor henzelf, maar ook voor het bedrijf, vanwege minder ziekteuitval.

Barbara Geerlings

Barbara Geerlings

Beleidsadviseur werkgeverszaken

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.