Cijfers en oorzaken verzuim

Verzuim, je hoort deze term wellicht steeds vaker voorbij komen. Alleen, hoe staat het er nou echt voor? Wat zijn de cijfers? Wat zijn de oorzaken? En welke stappen kun je als werkgever nemen? In dit artikel nemen we je mee: wat zijn de getallen en voornaamste oorzaken?

In 2021 was het verzuimpercentage in de detailhandel 4,6% en vorig jaar (2022) was dit 5,2%. De cijfers van dit jaar (2023) zijn nog niet bekend, maar de verwachtingen zijn dat het percentage alleen nog maar verder oploopt.

Kosten zieke werknemer

Gemiddeld kost een zieke werknemer €260 per dag. Dit kan uiteraard wat hoger of lager zijn, afhankelijk van de functie. Denk namelijk aan de volgende kosten: loonsom, kosten (zoeken) vervanging, productieverlies en verzuimbegeleiding. De toenemende druk op de rest van het personeel is hier niet eens in meegenomen.

Oorzaken

Vooral de toenemende psychische klachten vormen een probleem in meerdere sectoren, de detailhandel non-food vormt hierop geen uitzondering. Zeker één op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Met als gevolg dat 15% uitvalt met dit als reden. De voornaamste oorzaken van deze klachten zijn:

  • Verstoorde werk-privé balans;
  • Maatschappelijke uitdagingen;
  • Niet gehoord voelen op werk;
  • Weinig autonomie;
  • Complexe thuissituatie;
  • Pesten;
  • Financiële zorgen;
  • Slachtoffer ongewenst gedrag binnen en buiten de organisatie.

Zorg goed voor je personeel

Ben jij op de hoogte van jouw verzuim binnen de organisatie? Neem je maatregelen om het percentage terug te dringen? Weet je wat er speelt onder de werknemers? Ga het gesprek aan. Kijk ook eens naar ons artikel ‘Behoud van medewerkers‘ en ‘10 tips voor professioneel personeelsbeleid‘.

Wees ook voorbereid met een goede verzuimverzekering met arbodienstverlening, inzetbaar-verzekering en een ongevallenverzekering. Onze nieuwe INretail arbodienstverlening is zorgvuldig samengesteld en afgestemd op jouw situatie als ondernemer. Met een totaaloplossing; van verzuimbegeleiding tot -preventie, bieden we een persoonlijke arbodienst waarmee je jouw personeel er zó weer bovenop helpt. Check INretail Verzekert voor meer informatie.

Sanne de Graaf

Sanne de Graaf

RI&E adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.