ACM checkt info over slimme apparaten bij verkoop

19 maart 2024

Deze week berichtte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat er onderzoek is gedaan naar de informatie (waaronder updates) die aan klanten wordt verstrekt over de werking en veiligheid van slimme apparaten. In de woonbranche moet je bij slimme apparaten denken aan bijvoorbeeld keukenapparatuur of slimme raambekleding/zonwering. Dat laat helaas nog te wensen over. 

Medio 2022 is nieuwe wetgeving van kracht geworden, die verkopers o.a. verplicht om informatie te verstrekken over een goede werking en het veilig zijn en blijven van apparaten. Informatie over interactie met andere apparatuur en updates is daarbij essentieel. Er is ook een verplichting tot het verstrekken van updates gedurende een redelijke tijd ingevoerd. Terecht, want als een apparaat na korte tijd niet meer (veilig) kan werken, is het feitelijk afgeschreven.  

Het bericht van de ACM geldt als waarschuwing voor iedereen die slimme apparaten verkoopt. De volgende stap is handhaving en daarbij zullen boetes niet geschuwd worden, zo leert de ervaring.  

Ons advies: neem kennis van de verplichtingen en handel ernaar.  

Meer informatie over de verplichtingen vind je hier. Heb je vragen, bel dan gerust met de INretail Ondernemersservice op 088-9730600. 

Marjan Spronk

Marjan Spronk

Beleidsadviseur consumentenzaken

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.