Update Zero Emissie Stadslogistiek

Update Zero Emissie Stadslogistiek

6 juli 2021

Binnen het Klimaatakkoord is één van de doelstellingen om de stadslogistiek volledig emissievrij te maken. Deze doelstelling is vastgelegd in de ZES (Zero Emissie Stadslogistiek) en komt voort uit de Green Deal. Concreet houdt het in dat binnensteden zones in moeten stellen waar alleen emissievrije bedrijfsvoertuigen mogen rijden. Voor ondernemers die gevestigd zijn binnen een zero emissie zone zijn de gevolgen vergaand. Het advies is daarom tijdig op de hoogte te zijn van waar zulke zones in de omgeving gepland staan en actie te ondernemen. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

Er zijn 27 gemeenten die een zero emissiezone willen invoeren. Dit zijn Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, ’s Hertogenbosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. De zones dienen vier jaar voor de inwerkingtreding bekend te zijn. De eerste zones gaan begin 2025 in werking met een overgangsperiode voor bepaalde voertuigen tot aan 2030.

  • Voor een overzicht van zones die al zijn gepubliceerd en een indicatie hoe deze zones eruit gaan zien klik hier.

In samenspraak met gemeenten en de Rijksoverheid wordt ervoor gezorgd dat de verschillende zones uitgaan van uniforme afspraken. Het doel van de ZES is om de CO2 uitstoot te reduceren en om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren.

Standpunt INretail

Als INretail pleiten wij voor voldoende ondersteuning voor ondernemers om de overstap te kunnen maken. Wij waarschuwen daarnaast dat er gekeken moet worden naar de haalbaarheid van het plan indien er gebrek is aan middelen. Zo is het nog niet duidelijk of in 2025, wanneer de eerste zones in werking zullen treden, er voldoende emissievrije voertuigen beschikbaar zijn die voldoen aan de eisen van gebruikers en of de laadinfrastructuur in Nederland voldoende is om alle emissievrije voertuigen van elektriciteit te voorzien.

SEBA

(Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s)
Om de overstap naar emissievrij vervoer voor ondernemers te stimuleren is er een subsidie voor de aanschaf van emissievrij vervoer. Meer informatie over deze regeling vind je hier. Het subsidiebudget wordt in vijf jaar vrijgegeven met 2021 als eerste jaar. Het subsidiebedrag bedraagt 10% van de verkoopprijs zonder btw met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Waar moet je rekening mee houden?

Planning
Voor ondernemers die gevestigd zijn binnen een zero emissie zone of daar komen om bijvoorbeeld producten af te leveren en te installeren zijn de gevolgen vergaand. Het is daarom belangrijk om tijdig op de hoogte te zijn van waar zulke zones in je omgeving staan gepland en daar actie op te ondernemen. Zo adviseren wij tijdig na te denken over alternatief vervoer en wanneer het beste moment is om over te stappen of om ervoor te kiezen logistiek uit te besteden.

Overgangsregeling
In de eerste jaren van de ingang van emissievrije zones is er een overgangsregeling voor bestelwagens en vrachtwagens die vallen onder bepaalde emissieklasse en recent gekocht zijn. De overgangsregelingen zijn hier te vinden. Het is belangrijk voor het plannen van je investeringen in logistiek om te weten of je wagenpark wellicht onder de overgangsregeling valt.

Organiseer lokale betrokkenheid
Mocht een zone in de gemeente worden gepland waar je actief bent, dan raden we aan om hier direct betrokken bij te zijn of indirect met hulp van de lokale winkeliersvereniging/centrumorganisatie. Op die manier kan het mogelijk zijn om de randvoorwaarden van de zones beter op maat te maken. Om ambtenaren bij gemeenten te informeren over de gevolgen van de invoering van een zero emissie zone hebben wij een infographic samengesteld. Deze kun je hier vinden als je die wilt delen met jouw contactpersoon bij de gemeente.

Contact

Op de site opwegnaarzes.nl staat actuele informatie over de voortgang van de zero emissie zones. Voor vragen over de regionale invoering in je gemeente kun je contact op nemen met jouw brancheadviseur. Voor vragen over de landelijke ZES kun je contact opnemen met Jeroen van Dijken (jvdijken@inretail.nl).

Vragen?

Heb je een vraag over de landelijke Zero Emissie Stadslogistiek? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Jeroen van Dijken

Jeroen van Dijken

Directeur Belang & Beleid

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.