Geen vraag te gek
088 973 06 00

Lange levensduur keukenapparaten kost geld

Na hoeveel jaar vervangt de Nederlandse consument de oude keuken? En wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast* of vaatwasser wanneer men overgaat tot vervanging? De INretail GfK Keukenmonitor geeft inzicht. 

Levensduur vorige keuken bij aankoop van een nieuwe keuken

Circa de helft van de nieuw gekochte keukens wordt gekocht ter vervanging van de keuken in de huidige koopwoning. Daarnaast vervangt zo’n 20% de keuken bij een verhuizing naar een bestaande koopwoning. Daar waar keukens zijn vervangen door een nieuwe is gevraagd naar de leeftijd van de oude keuken. Dit geeft het volgende beeld:

  • Een keuken wordt gemiddeld na 19 jaar vervangen;
  • 24% koopt een nieuwe keuken als de oude keuken tussen de 11 en 15 jaar oud is.
  • Bijna een derde van de keukens wordt vervangen wanneer de oude keuken tussen de 16 en 20 jaar oud is;
  • Een krappe 30% heeft in 2015 een keuken vervangen die al meer dan 20 jaar oud was. 

Figuur 1. Levensduur vorige keuken bij aankoop van een nieuwe complete keuken. Bron: INretail GfK Keukenmonitor

Dat keukens gemiddeld zo’n 19 jaar meegaan, wil niet zeggen dat de inbouwapparatuur ook even lang meegaat. Een enkel kastje, het werkblad of een inbouwapparatuur kan als los onderdeel zijn vervangen zonder dat er een geheel nieuwe keuken is aangeschaft. In figuur 2 lichten we de levensduur van de oude koelkast/koelvriescombinatie en de vaatwasser uit op het moment van deelvervanging door een nieuwe.

Figuur 2. Levensduur vorige koelkast of koel/vriescombinatie en vaatwasser bij aankoop van een nieuwe koelkast of koel/vriescombinatie en vaatwasser als deelvervanging. Bron: INretail GfK Keukenmonitor. * Koelkast en/of koel/vriescombinatie

Levensduur koelkast en vaatwaser

Kopers die een nieuwe koelkast en/of vaatwasser kochten als deelvervanging gaven een inschatting van de leeftijd van hun oude apparaat. De uitkomsten in de INretail GfK Keukenmonitor geven het volgende beeld:

  • De oude koelkast was gemiddeld genomen 15 jaar oud wanneer deze is vervangen.
  • Circa een derde van de Nederlandse consumenten vervangt de koelkast binnen 0 tot 10 jaar;
  • 11% vervangt zijn/haar koelkast pas na 21 tot 25 jaar; 
  • Gemiddeld genomen was de oude vaatwasser 11 jaar oud wanneer deze is vervangen.
  • De helft van de Nederlandse consumenten vervangt binnen 0 tot 10 jaar de oude vaatwasser;
  • Een derde vervangt zijn/haar vaatwasser na 11 tot 15 jaar.

Oude apparaten: vervangen of repareren?

Iedere consument zou zeggen: ‘een werkend apparaat weggooien, is dat niet zonde?’. Dit gaat echter niet altijd op voor koelkasten en vaatwassers. Moderne keukenapparatuur is doorgaans namelijk veel zuiniger. Eerder vervangen kan dan beter zijn voor het milieu én de portemonnee. Branchespecialist Bert-Jan van der Stelt: “Attendeer de consument er op dat een koelkast en vaatwasser van zeven jaar of ouder mogelijk beter vervangen kan worden. Een nieuwe koelkast kan zomaar 60% zuiniger zijn dan een koelkast uit 2007!”

De Keukenwiki

Bert-Jan van der Stelt “Goede kennis over het verbruik en daarmee de zuinigheid van apparatuur is essentieel om goed advies te kunnen geven. De Keukenwiki is dè kennisbank met onafhankelijke en actuele productinformatie op het gebied van keukens, die zowel beginnende als ervaren keukenadviseurs de kans biedt zichzelf deskundiger te maken. Zodra je de informatie uit deze Wikipedia voldoende hebt doorgenomen, biedt de Keukenwiki je de mogelijkheid een toets af te leggen waarvoor een certificaat behaald kan worden”.

Wil je meer weten over de Keukenwiki? Stuur een mail naar keukenwiki@inretail.nl.

INretail GfK Woon & Keukenmonitor

De consumentenmarkt in woonproducten is continu in beweging. Om de eigen marktpositie goed in te schatten en tijdig te kunnen bijsturen is inzicht in de marktontwikkelingen en het oriëntatie & aankoopgedrag essentieel. Op basis van een landelijk representatief panel biedt INretail samen met GfK de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het bestedingspatroon van de consument. Wil je meer weten over de INretail GfK Woon & Keukenmonitor, kijk dan hier.

Voor meer informatie en de tarieven kun je contact opnemen met INretail, afdeling Marktonderzoek, marktonderzoek@inretail.nl.

Delen