Duurzaamheid? Praat erover in je winkel

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

De klant wil, de medewerker ook. Graag zelfs. Wat eraan schort is aanmoediging. Uit een recent onderzoek van het Next Fashion Retail (NFR) project blijkt dat klanten wel degelijk geïnteresseerd zijn in duurzame mode. Daarom is het belangrijk dat retailers hun werknemers aanmoedigen hierover te praten met hun klant.

Meer dan 80% van de klanten heeft interesse in het kopen van duurzame mode. Als het uiterlijk, de kwaliteit en het comfort van duurzame mode vergelijkbaar zijn aan die van niet-duurzame mode, vinden zij duurzaamheid zelfs belangrijker dan de prijs. Juist het fysieke bezoek aan een winkel maakt het mogelijk om het gesprek aan te gaan. Duurzame mode biedt dus een uitgelezen kans voor retailers om de toegevoegde waarde van fysieke winkels te tonen.

Verkopers ervaren bij het contact met hun klanten momenteel twee grote barrières. Ten eerste zijn ze meestal niet op de hoogte van de duurzame doelstellingen van de retailer en hun rol in het bereiken daarvan. Ten tweede hebben zij vaak beperkende overtuigingen, met name dat het praten over duurzaamheid de verkoop belemmert.

Zo breng je het verkoopgesprek op gang

In het kader van het NFR-onderzoek is een speciale toolkit ontworpen, bedoeld om het verkoopgesprek over duurzaamheid op gang te brengen en de drempel te verlagen. De toolkit bevat hangers met prikkelende uitspraken over duurzaamheid en QR-codes. Hiermee kunnen medewerkers een gesprek beginnen met hun klant. Hoe ze dit het beste kunnen doen wordt ook nog eens uitgelegd in de bijbehorende trainingsgids. Daarnaast krijgen klanten giveaways bij een aankoop die ze uitnodigen om de QR-codes te scannen voor informatie over duurzaam behoud van hun kleding.

Voor het activeren van werknemers is echter meer nodig dan alleen het introduceren van de toolkit. Duurzaamheid vereist een cultuurverandering binnen het bedrijf. Dit begint bij de ondernemer die zijn medewerker moet informeren en motiveren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De ontwikkelde trainingsgids met spelvormen kan hierbij helpen. Alle mogelijkheden om de goede intenties om te zetten in daadkracht!

Aan de slag

 • De digitale versies van de tools en de trainingsgids zijn gratis beschikbaar. Download ze hier.
 • Wil je graag aan de slag met de fysieke tools in je winkel? Bestel ze hier.

Limited Edition toolkit DSFW

Ter ere van het 10-jarig jubileum van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) brengen NFR-partners INretail, Modint en DETEX Opleidingen een limited edition DSFW-toolkit uit in combinatie met de #30wearschallenge. Help jouw klanten duurzamere keuzes te maken en stel ze de vraag: Ga je dit kledingstuk minstens 30 keer dragen?

Het pakket bestaat uit:

 • 6 Kledingrek-hangers met drie thema’s:
  • Wat is fairtrade?
  • #30wearschallenge
  • Materialen: katoen, wol, polyester en viscose.
   Wat is het en hoe maak je een betere keuze?
 • Etalage posters
 • Fysiek kaartspel voor training van medewerkers
 • 100 Give away kaartjes met onderhoudstips voor bij de kassa
 • Digitale trainingsgids & artwork
Bestel direct

Meer inspiratie voor medewerkers

Wil je jouw medewerkers motiveren om zich te verdiepen in onderwerpen waarmee ze klanten beter kunnen adviseren? Wijs hen dan op Werk in de Winkel, de website speciaal voor medewerkers in de retail. Hier vinden ze allerlei informatie en inspiratie over onder andere duurzame mode en de toeleveringsketen, maar ook afspraken over de cao, opleidingen, loopbaanontwikkeling, winkelcriminaliteit en nog veel meer. Medewerkers kunnen hier ook terecht voor de nieuwste trends en verhalen uit de praktijk.

Vergroot de kennis van jouw medewerkers

Wil je dat jouw medewerkers meer weten over hoe de mode-industrie in elkaar zit? Bij onze partner Detex-opleidingen kunnen zij van alles leren over het productieproces, tot de bedrijfsketen en marketing. De opleiders van Detex bieden een breed scala aan trainingen en opleidingen voor medewerkers in de modebranche.

Edith van Heijningen

Edith van Heijningen

Branchespecialist mode

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.