Quick wins voor energiebesparing 1

Quick wins voor energiebesparing

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

De uitdagingen qua klimaat en energiezekerheid dagen ons als retail uit om onze bijdrage te leveren om te besparen op energie. We informeren en inspireren jullie graag met verschillende mogelijkheden van energie-experts en andere ondernemers want natuurlijk kan je meer doen dan je deuren gesloten houden. Hieronder 10 quick wins, meer tips en inzichten vind je op onze campagnepagina.

De 10 quick wins

 1. Sluit de deur want dat zal tientallen procenten energie besparen. Tip: gebruik onze posters om te laten zien dat je open bent en graag klanten verwelkomt! Eventueel kun je als je een lowtraffic winkel bent ook kiezen voor de deur op de kier. En andere optie is het gebruikmaken van een luchtgordijn die warme en koude lucht scheidt al dan niet in combinatie met een automatische schuifdeur.
 2. Verwarm of koel niet voorafgaand aan de opening en stop met verwarming en koeling een uur eerder dan normaal
 3. Denk na over een goede temperatuur bij jou in de winkel die aangenaam is om te werken maar ook past bij de energiebesparing. Volgens richtlijnen is dit in de zomer onder de 26 graden en in de winter 20-24 graden. Informeer je medewerkers over een aanpassing zodat ze daar met kleding rekening mee kunnen houden. Volgens onze RIE-adviseurs is een aangename temperatuur voor iedereen anders en zij geven de tip om te zorgen dat de temperatuur goed regelbaar moet zijn.
 4. Kijk wat INretail Energie voor jou kan betekenen. Via INretail Energie krijg je energie tegen inkoopprijs. Dat betekent dat er geen energiemaatschappij (extra) winst maakt op de verkochte energie. Dat scheelt je zo 30-80% ten opzichte van variabele tarieven!
 5. Gebruik dynamische verlichting, ook in etalages. De verlichting schijnt dan alleen als er traffic van klanten is. En vergeet dan de simpele tijdschakelaar niet. En maak zover je dat nog niet hebt gebruik van Led-verlichting. Van onze partner Luckylight kregen we ook nog de tips om te denken aan reflectoren en lichtsensoren voor een daglichtafhankelijke lichtregeling.
 6. Zet beeldschermen en andere apparatuur die niet aan hoeft te staan ook echt uit
 7. Monitor het energiegebruik en maak medewerkers dan ook bewust daarvan en de bijbehorende kosten
 8. Neem bij aanschaf van apparaten ook het energieverbruik mee in de besluitvorming.
 9. Plaats tochtstrips, deurdrangers, folie achter radiatoren en isoleer uw cv-leidingen.
 10. Doe een energiescan. Hier vind je meer informatie over duurzaam energie besparen als ook algemene tips.

Naast deze quick wins zijn er nog veel meer maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen. Een aantal suggesties:

 • Vaak zijn er subsidies beschikbaar voor energiebesparingsmaatregelen en investeringen die je dan moet doen. Denk aan: https://mkbsubsidiewijzer.nl/. En later dit najaar komt er ook weer subsidie voor verduurzaming MKB beschikbaar via RVO.nl 
 • Dak-, muur- en vloerisolatie
 • Zonnepanelen op je dak; klik hier voor meer informatie.
Margriet Baan

Margriet Baan

Manager dienstverlening

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.