Verduurzaming winkel: bij wie ligt die taak?

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

Wie is er verantwoordelijk voor de verduurzaming van jouw winkelpand? De huurder of verhuurder? Helaas is het antwoord niet eenduidig te geven. Veel huurovereenkomsten zijn gebaseerd op casco-verhuur. Dat houdt in dat je een wind- en waterdicht geheel huurt. De verhuurder is dan enkel verantwoordelijk voor het goed functioneren van de bouwkundige constructie (waaronder de buitenmuren en de daarin aanwezige kozijnen, deuren, beglazingen/of ruiten) maar niet de pui.

Modelbrief voor verhuurder

Echter is in de meeste huurovereenkomsten een bepaling opgenomen over het elkaar ondersteunen in gezamenlijk geformuleerde cq te formuleren doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Ondanks dat dit een softe en moeilijk afdwingbare bepaling is, lijkt deze bepaling in deze tijd steeds meer aan betekenis te winnen. Om in gesprek te gaan met de verhuurder hebben we deze modelbrief met toelichting opgesteld.

Hulp nodig bij verduurzaming?

Heb je hulp nodig bij welke maatregelen je verhuurder zou kunnen nemen? Verschillende gemeenten helpen ondernemers met verduurzaming door het aanbieden van gratis energiescans. Vraag in jouw gemeente en/of provincie na of deze energiescans worden aangeboden. Daarnaast geven verschillende gemeentes ook subsidie voor verduurzaming.

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.