bbl

MKB werken en leren route (BBL) in het hbo

Het aantrekken en behouden van goed geschoold personeel is gezien de arbeidsmarktkrapte nu meer dan ooit van belang. Werkgevers die het opleiden en ontwikkelen van hun medewerkers stimuleren worden vaker gezien als aantrekkelijke werkgever. Door het stimuleren van talentontwikkeling haal je nieuwe kennis en vaardigheden je bedrijf binnen, waardoor je makkelijker kunt groeien en innoveren. Wellicht ben je al vertrouwd met BBL-opleidingen binnen het mbo, waarbij een student of zij-instromer grotendeels bij jou binnen het mkb-bedrijf wordt opgeleid? Wist je dat voor de Retail nu ook een dergelijke opleiding (we noemen die: mkb-routes) binnen het hbo bestaat? De mkb leer-werkroute is een kans voor mkb ondernemers die willen innoveren. INretail is enthousiast over de nieuwe mogelijkheid en steunt dit initiatief.

Wat is het?

De mkb-route in het hbo is een duale (leren- en werken) route waarbij hbo-studenten in een formule van 3-4 dagen per week werken (met ontvangst van salaris) in het mkb. Deelnemers gaan 1 dag per 2 weken naar school.  De studie wordt na twee jaar afgerond met een Associate degree- (Ad) of na vier jaar met een bachelordiploma. Dit is vergelijkbaar met de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) in het mbo.

Meer informatie vind je hier.

Heb je medewerkers die willen doorgroeien naar een hbo-functie maar gewend zijn aan salaris en een werkend leven dan is de MKB leer- werkroute een optie om te verkennen. De Mkb-route in het hbo heeft alles in zich om jouw bedrijf aan dat talent op hbo-niveau te helpen.

Overzicht Associate degree (Ad) opleidingen

Het bieden van scholing is eén van de manieren om medewerkers te behouden.  Dit kan door het bieden van cursussen en trainingen maar ook door het aanbieden van een verkorte Associate degree hbo opleiding.

Een Associate degree (Ad) is een twee jarige opleiding die wordt aangeboden door sommige hogeronderwijsinstellingen. Het programma is bedoeld om studenten voor te bereiden op specifieke beroepen of om een basis te leggen voor verdere studie op een hoger niveau, zoals een bachelor’s degree.

Een Associate degree-programma is meestal praktischer en gerichter dan een meer algemene bacheloropleiding. Het richt zich op het aanleren van praktische vaardigheden en kennis die direct van toepassing zijn op een specifiek vakgebied of beroep.

Associate degrees zijn een populaire keuze voor studenten die op zoek zijn naar een betaalbare en flexibele manier om hun vaardigheden te ontwikkelen. Na het behalen van een Associate degree hebben studenten de mogelijkheid om direct de arbeidsmarkt te betreden en te werken in het gekozen vakgebied.

In dit overzicht zijn de Ad mogelijkheden voor de domeinen Commerciële Economie, Ondernemen en Ondernemen & Retail Management inzichtelijk gebracht. Het geeft informatie over de mogelijke toekomstige functies weer, de aanbiedende opleiders en het laat zien of de opleiding in voltijd en/of deeltijd te volgen is. Ook zijn verwante mbo-opleidingen en mogelijke doorstroom richtingen naar een bacheloropleiding opgenomen.

Webinar NHL Stenden

NHL Stenden heeft op 8 april een webinar gegeven over de kansen en mogelijkheden van een Associate degree opleiding voor de ontwikkeling van jezelf als ondernemer en voor de ontwikkeling van medewerkers naar leidinggevende functies. Bekijk hier de flyer en de presentatie:

Enthousiast?

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Alma Slijepcevic van NHL Stenden Ondernemerschap en Retailmanagement! M: alma.slijepcevic@nhlstenden.com T: 0626487539.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van NHL Stenden.

Quote van ondernemer:

In een duale opleiding binnen het MKB krijg je de kans om de theorie optimaal tot leven te brengen door het in de praktijk uit te voeren. Niet alleen bij grote organisaties maar doe kennis en ervaring op om je toekomst beter te kunnen sturen. Dit zijn de woorden van Arjen Brinksma, eigenaar van een drietal Hemawinkels in  Friesland.

Natuurlijk ondersteun ik het meedoen aan de MKB-route geeft Peter Bongaars van De Oude Visschmarkt op Texel aan. Door medewerkers een opleiding aan te bieden houd je ze betrokken bij je onderneming, ideaal in tijden zoals nu waarin het lastig is om goede mensen te vinden. Zo zijn ondernemer en medewerkers geholpen, iedereen komt een stap verder zo.

Dorien Krassenberg

Dorien Krassenberg

Beleidsadviseur onderwijs

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.