Slim met data, sterk ondernemen

We hoeven je niet te vertellen dat het verzamelen van klantdata enorm waardevol is. Maar hoe verzamel je de juiste data, en nog belangrijker: hoe speel je er goed en verantwoord op in? Want het draait niet om de data, het gaat om je klant. En die verwacht een steeds relevanter en persoonlijker aanbod. Waar je ook staat met je dataverzameling, -analyse of -activatie, wij helpen je verder. Want door slim gebruik te maken van data, kan je jouw klant nog beter bedienen. Dat is slim met data, sterk ondernemen.

Het INretail Klantdata Programma

We kennen allemaal de nostalgische gedachte aan de lokale kruidenier op de hoek die zijn vaste klanten door en door kent. Die voorbeelden zijn er gelukkig nog steeds. Een groter wordende winkeloperatie en de toevoeging van digitale kanalen maken dit lastiger. Het is wellicht tijd om de beroemde 4 marketing P’s van Product, Prijs, Plaats en Promotie, uit te breiden met nog een P: die van Persoonlijk.

Het bieden van een persoonlijke en relevante klantervaring over alle kanalen heen helpt bij het opbouwen van duurzame klantrelaties. Data is hierbij de sleutel. Maar welke data heb je nodig en hoe zet je deze in? We beantwoorden onder meer deze vragen in het praktische INretail Klantdata Programma, met inspirerende voorbeelden uit de retail.

Dit gaan we doen

Het klantdataprogramma bestaat uit 7 stappen, met online modules, workshops, webinars en locatiebezoeken. Dit programma biedt een praktische gids voor het opzetten van een complete klantdata-strategie. Dit volledige programma is kosteloos voor INretail leden.

Volg het programma en ga ook slim aan de slag met klantdata!

Fasering Programma

Ga direct naar de eerste module

Samen weet je meer!

Ga je met klantdata aan de slag? Dan is het onvermijdelijk dat je met een stuk techniek -ofwel “tech stack”-  te maken krijgt. Want als jij een optimale klantervaring wil leveren, moet je tech stack stabiel, snel, en zeker veilig zijn!

We begrijpen dat dit als retailer niet jouw core business is. Jij wil je richten op de klant, niet op de techniek. Daarom helpen we je op weg met het kiezen van de juiste partner. 

Aan de slag met klantdata? Met onderstaande zeven stappen van het INretail Klantdata Programma haal je alles uit de klantreis!

1. Data Maturity Model

In deze stap behandelen we een raamwerk om snel te zien hoe ver je al bent. Want waar begin je en waar werk je naar toe op het gebied van klantdata, en wat vraagt dat op het vlak van o.a. organisatie en cultuur? Dat leer je hier.

Beschikbaar vanaf 11 december 2023

2. Data & databronnen

Welke data heb je nodig en waar haal je die vandaan? Deze stap zoomt in de verschillende soorten en vormen van klantdata. Daarbij delen we ook handige veelgebruikte bronnen voor het verzamelen van de data.

Beschikbaar vanaf 11 december 2023

3. Marketing Techstack

Wat heb je nodig aan techniek om data-gedreven te kunnen werken? In deze stap bespreken we de verzameling en combinatie van technologieën – denk aan platformen, tools, applicaties en koppelingen– die je meestal nodig hebt of kunt gebruiken om aan de slag te gaan met klantdata.

Beschikbaar vanaf 11 december 2023

4. Data verzamelen

Je weet welke data je wil en kan verzamelen, maar hoe doe je dat het meest effectief? Waar en wanneer vraag en verleid je jouw (potentiële) klant om jou die data te geven? Dat leer je in deze stap, met voorbeelden van o.a. vanHaren, van Tilburg en House of Einstein.

Beschikbaar vanaf 23 november 2023

5. Data verrijking

Data verzamelen – of beter gezegd de eerste data verkrijgen van jouw klant- is één ding, maar er zijn nog veel meer manieren om jouw bestaande klantdata verder aan te vullen. Hoe dat werkt leer je in deze stap, en we bekijken bovendien de gratis Klantrapportage van Whooz.

Beschikbaar vanaf 23 november 2023

6. Data analyse & Segmentatie

Wie is mijn klant, en hoe gedraagt die zich? Zijn er overeenkomsten tussen klanten, en wat kan ik daar dan mee? Hoe meet ik het effect van mijn activiteiten? In stap 6 leer je hoe je naar klantdata kunt kijken en wat je vervolgens kunt doen met specifieke patronen in klantgedrag.

Beschikbaar vanaf 8 januari 2024

7. Data activatie

Uiteindelijk is alles te doen om klanten blijer te maken. In deze stap leer je hoe je data slim gebruikt in jouw marketingmix, in 3 modules, en hoe je daarmee loyalere klanten creëert.

Deel 1: Op de winkelvloer, met cases van o.a. Arthur & Willemijn en Eijerkamp

Deel 2: Marketing Automation & eigen marketing kanalen, met case van o.a Lucardi. Beschikbaar vanaf 29 januari 2024

Deel 3: In de betaalde marketingkanalen: met een case van o.a. Leenbakker.
Beschikbaar vanaf 19 februari 2024

  leestijd 8 minuten

Aan de slag met data activatie deel 1
Roos Smulders

Roos Smulders

Corporate communicatieadviseur