Hoge Raad stelt eisen aan bestelknop bij online aankoop

9 oktober 2024

Vanaf 2014 staat in de wet dat uit de tekst op de ‘bestelknop’ in een webwinkel ondubbelzinnig moet blijken dat aan de bestelling ook een betalingsverplichting is gekoppeld. Niet alle webwinkels houden zich daaraan.

Over deze materie hebben al veel rechters zich gebogen, met wisselende uitspraken. De Rechtbank Rotterdam heeft daarom aan de Hoge Raad zogenaamde prejudiciële vragen gesteld, zodat zij richtlijnen hebben om over twee lopende zaken te kunnen oordelen. Op 4 oktober jl. heeft de Hoge Raad zich daarover uitgelaten. Duidelijk is dat de veel gebruikte teksten ‘bestellen’ en ‘bestelling plaatsen/afronden’ voor het definitief plaatsen van een order NIET voldoen.

Richtlijnen

De Hoge Raad oordeelt dat het bestelproces dat voorafgaat aan het definitief plaatsen van de bestelling niet mag meewegen in de veronderstelling dat de klant snapt dat er geld betaald moet worden voor de bestelling. De tekst op de bestelknop zelf moet dat ondubbelzinnig duidelijk maken.

Gevolgen van het gebruik van een tekst die niet voldoet kunnen zijn:

  • Vernietiging van de overeenkomst: product terug, geld terug (kan alleen met instemming van de klant!);
  • Gedeeltelijke vernietiging van de overeenkomst: geld terug, product hoeft niet terug (als de klant niet instemt met algehele vernietiging van de overeenkomst);
  • Als de klant geen keuze bekendmaakt, bijvoorbeeld als deze geen verweer voert in de procedure: een korting van een derde van de koopsom. Dit is een richtlijn, de rechter mag in concrete gevallen andere kortingen toepassen, naar redelijkheid en billijkheid.

Alleen ‘Bestel’ mag dus niet, maar wat dan wel?

De Hoge Raad heeft zich alleen specifiek uitgelaten over een bestelknop ‘bestelling met betalingsverplichting’, wat dus mag. De eis is dat ondubbelzinnig uit de tekst blijkt dat er betaald moet worden. Naar onze mening volstaan bijvoorbeeld de volgende teksten: ‘koop nu’, ‘rond je aankoop af’, ‘bevestig je aankoop’, ‘betaal nu’, ‘bestel en betaal’. Er is naar aanleiding van een specifieke gerechtelijke uitspraak nog discussie geweest rondom de term ‘kopen’, maar naar onze mening is het duidelijk dat kopen niet kan zonder betalen. De definitie van kopen in zowel het wetboek als woordenboek houdt altijd ook betaling in.

Check dus snel je bestelknop of ‘koopknop’ en pas aan als deze niet voldoet.

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.