Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de woonbranche 

10 juli 2024

Op het gebied van duurzaamheid wordt de woonbranche met veel nieuwe regelingen en verplichtingen geconfronteerd. INretail brengt deze regelingen in kaart, informeert erover en lobbyt waar nodig voor betere en minder belastende regelingen. Het is goed om te zien dat het bewustzijn op het gebied van duurzaamheid sterk groeit. In veel delen van de keten wordt de verantwoordelijkheid gevoeld om duurzamere producten te ontwikkelen en te verkopen, en met een duurzamere blik naar de logistiek en het winkelpand te kijken.

Als brancheteam Wonen zijn we dit jaar gestart met het organiseren van MVO-inspiratie- en informatiesessies. In deze sessies informeren we onze leden over de actuele en toekomstige wettelijke verplichtingen.

Een informatie- en inspiratiebijeenkomst bijwonen?

Neem contact met ons op!

We zijn ook betrokken bij een aantal actuele cases:

  1. Uitgebreide Productverantwoordelijkheid (UPV’s): We participeren actief in bestaande UPV’s voor elektrische apparaten, matrassen en verpakkingen. Daarnaast zijn we intensief betrokken bij de opzet van een UPV voor meubelen en vloerbedekking, zoals tapijt, laminaat en PVC.
  2. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): De CSRD verplicht grote bedrijven om te gaan rapporteren op duurzaamheid. Als bedrijf individueel voldoen aan deze verplichting is bijna onmogelijk. Daarom heeft INretail de handen ineengeslagen met Modint, EK en de Tuinbranche Nederland om een collectieve sectorbrede aanpak op te zetten. Momenteel wordt er een sectoraanpak gerealiseerd voor tien sectoren: 1. Meubels & Slapen, 2. Keukens & Badkamers, 3. Vloeren & raambekleding, 4. Speelgoed, 5. Textiel (fashion), 6. Sport, hardwaren & kampeer, 7. Schoenen, 8. Groen (tuincentrum breed), 9. Tuinmeubelen & Hout, 10. Gereedschappen.
  3. Zero-Emissiezones: In steeds meer gemeenten worden zero-emissiezones ingesteld. Dat betekent dat diesel bestel- en vrachtwagens op termijn niet meer in deze zones mogen rijden. In ongeveer 30 gemeenten komen zero- emissiezones. Als INretail hebben we meerdere informatiesessies georganiseerd voor logistiek verantwoordelijken, waarin we de regelgeving, subsidiemogelijkheden, advies en business cases hebben toegelicht.

Meer informatie over MVO   

Alle informatie over MVO is te vinden op de kennisbank op onze website. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.