Geen vraag te gek
088 973 06 00

Werkkosten regeling

Vergoed personeelskosten met de werkkosten regeling

De werkkosten regeling helpt je om onbelaste vergoedingen aan je personeel te geven. Sommige bedragen vallen per definitie onder de regeling, waardoor ze nooit worden belast. Voor veel andere vergoedingen geldt: zolang het bedrag onder de 1,2% blijft van de loonsom van alle werknemers, heb je de vrije ruimte om vergoedingen te geven. De werkkostenregeling vervangt per 2015 allerlei andere losse regelingen en maakt het geven van vergoedingen daardoor een stuk makkelijker. Toch is het begrijpelijk dat je nog steeds vragen hebt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de maaltijdvergoeding en met kerstpaketten? Vallen deze ook onder de werkkostenregeling? Wij leggen je graag het belangrijkste uit. 

Wat is de werkkostenregeling?

De Belastingdienst heeft diverse regelingen en fiscale mogelijkheden verzameld en geschrapt. Deze zijn ondergebracht in de Werkkostenregeling. Het komt er eigenlijk op neer dat wanneer je jouw medewerkers extra’s uitdeelt of kosten voor hen vergoedt, strikte normen hebt waar je je aan dient te houden. Het is dus heel belangrijk om in de gaten te houden welke kosten je volgens de WKR onbelast mag vergoeden. Een aantal voorbeelden van vergoedingen die onder de regeling vallen:

  • gebruik van auto van de zaak;
  • parkeervergunning indien je geen reiskostenvergoeding hanteert;
  • consumpties op de werkplek;
  • maaltijdvergoeding voor werknemers die tot 20.00 uur doorwerken;
  • zakelijke mobiele telefoon of tablet;
  • vakbondscontributie.

Als je als bedrijf een personeelsfeest, een borrel of een diner wilt organiseren, heeft de feestlocatie invloed op de regeling. Consumpties op kantoor en hapjes op kantoor mogen niet belast worden, maar een activiteit buiten de deur wordt wel belast. Hiervoor mag je gebruik maken van de vrije ruimte binnen de WKR. Werknemers die tot 20.00 doorwerken en niet thuis eten, hebben recht op een vergoeding op hun avondmaaltijd. De kosten van kerstpaketten mogen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden geschoven. 

De werkkostenregeling per 2020

Vanaf 2020 veranderen er enkele zaken in de werkkostenregeling. Zo mogen werkgevers per 2020 hogere onbelaste vergoedingen aan hun werknemers verschaffen: tot wel 2000 euro! Ook de vrije ruimte wordt groter: het percentage van het totale fiscale loon dat onbelast mag worden vergoed stijgt naar 1,7%. Dit betekent dat je als werkgever bij een loonsom van 400.000 euro vanaf 2020 6800 euro onbelast mag vergoeden. Wat voor zaken kan je als ondernemer bijvoorbeeld vergoeden? Denk bijvoorbeeld aan een fietsplan, waarbij werknemers een fiets van de zaak krijgen om snel op plaats van bestemming te komen én ook nog eens actief bezig te zijn. Ook is het mogelijk om nieuwe tablets of laptops aan te schaffen, waarmee het personeel effectief aan de slag kan. 

WKR en de ledenwinkel

De werkkosten regeling maakt het er gemakkelijker, maar niet altijd voordeliger op. Gelukkig is er de ledenwinkel van INretail waar we aantrekkelijke kortingen aanbieden. Zo valt er zelfs met een beperkt budget binnen de werkkosten regeling toch wat leuks te organiseren! Ontdek zelf alle nodige informatie online op onze website, of neem contact met ons op!