Scoor voor je club

Column Dave • Flexibel ontzorgen

25 augustus 2022

Nu de schoolvakanties achter de rug zijn, gaan ook de sportverenigingen weer van start. Sportspeciaalzaken die traditioneel een sterke binding hebben met de sportclubs in hun regio, zullen – zoals elk jaar opnieuw – ervaren dat dit de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Verenigingen draaien immers voor een groot deel op vrijwilligers, die niet dagelijks bezig zijn met hun club. En zeker niet tijdens hun vakantie. Zo is het bijvoorbeeld een hele toer om een team vlak voor de eerste competitiewedstrijd nog van een nieuw tenue te voorzien. Aan jou als sportondernemer om dat op te lossen.

Trouw

Ik hoef teamsportwinkels niet te vertellen wat een strijd het soms is om kleding en materialen op tijd bij een sportvereniging af te leveren. Elk jaar opnieuw krijg je te horen dat men volgend seizoen toch écht eerder zal beginnen met de voorbereidingen. Niet dus! En dat is nu precies waarom sportclubs de plaatselijke sportwinkel trouw blijven. Want zeg nu zelf… een nieuwe outfit kan een club toch overal aanschaffen? Dat ze juist voor jou kiezen komt omdat je ze niet simpelweg producten verkoopt (grote stappen, snel thuis), maar omdat je de vereniging ontzorgt. Ze weten dat ze de bal bij jou kunnen neerleggen en doen dat dan ook.

Flexibiliteit

Strikt genomen betekent ontzorgen dat je aan een product waarde toevoegt die een klant – of dat nu een individuele sporter of een vereniging is – ergens anders niet krijgt. Dat vereist een sterk inlevingsvermogen en een enorme flexibiliteit. Als je dat kan realiseren, gaan sportverenigingen jouw winkel beschouwen als een verlengstuk van hun club. Dat is goud waard. Waarom? Omdat het een situatie is waarop je invloed kunt uitoefenen, terwijl je op bepaalde andere aspecten van het ondernemen geen vat hebt.

Sparren

Blijf dus niet hangen in wat er niet goed gaat, zoals slechte leveringen van grote merken waardoor je omzet misloopt. Maar focus op wat je zelf kunt beïnvloeden. Een onmisbaar hulpmiddel daarbij is het dit voorjaar verschenen rapport van het Sportfocus onderzoek. Daar vind je antwoorden op vragen als ‘waar liggen kansen om mijn eigen positie te versterken?’. En verder staat INretail voor je klaar om te helpen bij je zoektocht naar oplossingen of gewoon om samen te sparren.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je sparren met een adviseur? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchecoördinator sport

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.