Trendlezing Aafje

Column Dave • Kansrijke missie

30 juni 2022

Alles wijst erop dat de omzet in de schoenvakhandel ongeveer gelijk blijft. Dat is op zich positief, ware het niet dat er door de bank genomen wel minder producten worden verkocht. De gestegen prijzen zorgen er dus voor dat we de omzet weten vast te houden. De vraag is of dat voldoende is om de kostenstijgingen die op ons afkomen bij te kunnen benen. Energie, winkelhuur… het wordt allemaal duurder. Om daarmee te dealen zou je eigenlijk meer moeten omzetten.

Uitdagingen pareren

En dan heb ik het nog niet over de kosten die we noodgedwongen hebben moeten maken in relatie met de Coronapandemie. Vanaf oktober zullen we de compensatie die we hebben ontvangen via de NOW en TVL regelingen toch echt moeten gaan terugbetalen. Het vervelende van de ontwikkelingen die hier achter schuilgaan is dat we er geen enkele invloed op hebben. Wij hebben Corona niet kunnen voorkomen, evenmin als de explosieve stijging van de energieprijzen. De vraag is dan ook: hoe moeten we deze uitdagingen pareren?

‘Plan B’

Zorg ervoor dat je naast een ‘plan A’ ook een ‘plan B’ hebt, waaraan je voortdurend kunt sleutelen, gegeven de actuele situatie. Zo kun je er vergif op innemen dat de mondige en goed geïnformeerde consument anno 2022 het niet zal pikken als je de prijzen van je schoenen verhoogt om de stijgende bedrijfskosten te kunnen compenseren. Op internet heeft hij dan allang gezien dat de schoenen die bij jou € 109,95 kosten in de webshop van een andere retailer voor € 99,95 te koop zijn. Zo prijs je jezelf uit de markt.

Meer verkopen

Eigenlijk de enige optie om meer omzet te scoren is meer verkopen. Terwijl dat op internet een ‘no go’ doelstelling is omdat consumenten daar gericht op zoek gaan naar het gewenste product, is dat in de winkel wél mogelijk. Door persoonlijke aandacht te hebben voor de klant en tijd aan hem te besteden is het immers mogelijk om meer aan hem te verkopen dan waarvoor hij is binnengekomen. Geen slim trucje, maar een kansrijke missie. Het komt er dus op aan dat je je assortiment, je winkel en je medewerkers in een optimale conditie brengt om deze uitdaging aan te gaan.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je sparren met een adviseur? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.