Dag van de ondernemer

Winnaar INretail Award 2022: Janine Karssens (de Bijenkorf)

14 april 2022


Janine Karssens kreeg een dikke 8.5 voor haar afstudeerstage en scriptie bij de Bijenkorf en won daarmee de INretail Award. Sebastian Galjaard reikte de prijs aan haar uit en vroeg haar naar haar toekomstdromen.

Waarom heb je gekozen voor TMO?

Al van kleins af aan wist ik het zeker: ik wil modeontwerpster worden. Ik had alle Top Modelboeken en maakte elke vrije minuut collages met foto’s uit magazines. Op de middelbare school bleek alleen dat ik niet goed genoeg kon tekenen. Mijn droom om modeontwerpster te worden moest ik bijstellen. Ik ging mij meer verdiepen in de creatieve en management gerichte kant van de fashionindustrie en zo kwam ik bij TMO uit.

Het was een grote stap om op mijn 17e uit Drenthe te verhuizen naar Utrecht. Maar ik wist zeker dat deze opleiding op mijn lijf geschreven zou zijn. En mede door de steun van mijn ouders heb ik deze sprong in het diepe gemaakt. Een keuze waar ik ongelooflijk blij om ben.

Even een grote sprong in de tijd, maar kan je wat meer vertellen over jouw stage bij de Bijenkorf?

Jazeker! Ik heb intern onderzoek gedaan naar de traffic op de inspiratiepagina van de beautyafdeling. Ik heb gekeken naar hoe de traffic verhoogd kon worden, hoe er meer op maatschappelijke trends ingespeeld kon worden en hoe je dit in lijn met de missie en de visie van de Bijenkorf kon doen.

De Bijenkorf was blij met de uitkomsten en aanbevelingen. Bijvoorbeeld over mijn advies om met blogposts en video’s in te spelen op cosmetica voor mannen. In Azië al heel normaal en populair. Maar in Nederland nog nieuw, al is er veel behoefte aan. Voor de Bijenkorf een kans om een nieuwe doelgroep aan te speken en zo de traffic naar de site te verhogen.

Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd?

Natuurlijk ben ik heel blij met mijn afstudeercijfer en de INretail Award. Maar voor mijn ambitieuze en perfectionistische karakter is dit nog niet genoeg. Ik wil mijzelf graag nog verder ontwikkelen en denk aan een studie communicatiewetenschappen. Maar deze zomer ga ik eerst nog lekker veel reizen waardoor ik met veel nieuwe inspiratie aan mijn nieuwe studie zal beginnen.

En welke dromen heb je voor de toekomst?

Gelukkig heb ik dromen genoeg die ik graag zou willen vervullen. Tijdens mijn prille carrière heb ik vaak gedroomd over het worden van een zelfstandig ondernemer. Het is ongelooflijk hard werken, maar dat je zelf invulling geeft aan jouw eigen droom en daarin de vrijheid hebt, dat spreekt mij zeer aan.

Een andere droom is om in de magazinewereld te gaan werken. Bijvoorbeeld als fashionproducer, art director of, over grote dromen gesproken, als hoofdredacteur. Ik vind duurzaamheid, inclusiviteit en gelijkheid heel belangrijk en ik wil hier in de toekomst, als ondernemer, of bij een magazine, veel aandacht aan besteden. Maar hoe? Daar moet ik nog even over nadenken. Ik ga mijn dromen nog finetunen en in kaart brengen waar ik echt gelukkig van word.

Janine, wij wensen je alle succes! En nogmaals, van harte gefeliciteerd.

Sebastian Galjaard

Sebastian Galjaard

Brancheadviseur mode

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.