Geen vraag te gek
088 973 06 00

Een tweede winkel, van dromen naar doen!

Geartsje van der Werff-Schootstra, eigenaresse van Qulotte Lingerie te Joure, wilde graag een tweede winkel openen waarvoor financiering nodig was.

Een nieuwe inrichting, een stuk werkkapitaal, met name voorraad. Er is direct een afspraak gemaakt in de huidige winkel om kennis te maken en om het plan verder door te spreken. Het grote voordeel van afspreken in de winkel is dat je direct een gevoel krijgt bij de ondernemer en onderneming. Dat gevoel was erg goed. Een zeer representatieve winkel waarbij je voelt dat het klopt.

First things first: Het ondernemersplan

Het ondernemersplan, wat cruciaal is bij een dergelijke aanvraag, was al grotendeels ingevuld. Geartsje was goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt en waarom de consument voor haar zou moeten blijven kiezen. Daarbij kwam er ook nog een toplocatie langs die zij niet kon laten schieten. Eigenlijk was het een logische stap, toch?
Echter, het financiële plan moest nog ingevuld worden. Hoe mooi het plan ook is, als er geen financiering verstrekt wordt, houdt alles op. Bovendien wordt er tegenwoordig verwacht dat de ondernemer zelf een forse eigen bijdrage levert. 30 tot 40% inbreng op de totale investering is tegenwoordig heel gebruikelijk.  

Financiering regelen

Door naast de bank ook alternatieve financieringen te gebruiken, is het uiteindelijk gelukt. Het combineren van verschillende financieringsvormen wordt ook wel stapelfinanciering genoemd. Voorwaarde was wel dat er haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd moest worden. Uit het haalbaarheidsonderzoek kwam de bevestiging dat er voldoende omzet gegenereerd kon worden voor een gezonde exploitatie. Geartsje zag haar droom werkelijkheid worden. 

De financieringsaanvraag is bij 2 banken neergelegd, de huisbank en een andere grootbank. Uiteindelijk is er niet gekozen voor de huisbank. De tarieven van de huisbank waren significant hoger, waardoor de keuzes voor de ondernemer niet moeilijk was.

Van dromen naar doen

"Peter, bedrijfsadviseur van INretail, was in dit hele traject mijn sparringspartner," aldus Geartsje van Quolotte Lingerie. "We hebben alle scenario’s naast elkaar gelegd, met uiteindelijk een sluitend plan met akkoord van de bank. 1 september is het zover, ik kan mijn tweede winkel openen!"

 

Wil jij ook van dromen naar doen?
Klik hier voor alle adviesdiensten van onze bedrijfsadviseurs. 1 juni geven zij een presentatie over financiering. Of maak direct een afspraak met Peter of Rob via bedrijfsadvies@inretail.nl 

Delen