BVA Auctions

Hoe een geduldig verkooptraject leidde tot een succesvolle overname

12 juli 2023

Onlangs werd ik benaderd door een ondernemer die na het bijwonen van een workshop bedrijfsopvolging besloot zijn onderneming te verkopen. Deze ondernemer had een gemengd bedrijf in het midden/ middenhoog segment, met een uitstekende locatie, een prachtig bedrijf, een solide omzetniveau en een gezond rendement. Kortom, een zeer verkoopbare onderneming.

Een onzekere factor

De vermelding tijdens de workshop dat een verkooptraject soms wel 5 jaar of langer kan duren, zorgde ervoor dat deze ondernemer geïnteresseerd raakte en het gesprek aanging. Hoewel er geen haast was, was het doel om de onderneming binnen 3 jaar te verkopen. Fiscaal gezien was de onderneming klaar voor verkoop, waardoor tijd geen belemmerende factor was en dit doel haalbaar leek.

Een onzekere factor bij een verkoop blijft altijd het vinden van een geïnteresseerde koper met voldoende eigen middelen om de overname te realiseren en te financieren. Een complicerende factor hierbij is dat de meeste ondernemers niet openbaar willen maken dat hun bedrijf te koop staat, net zoals deze ondernemer.

Hoe vind je een potentiële koper?

Om potentiële kopers te bereiken, maakt INretail gebruik van de volgende middelen:

  • Geanonimiseerde advertenties op Bedrijventekoop, Brookz en op de website van INretail.
  • Communicatie via sociale media.
  • Informeren binnen het netwerk van INretail.

Helaas leverde het netwerk geen resultaat op, dus was het afwachten op reacties op de advertenties. De ondernemer was er al op voorbereid dat dit enige tijd kon duren. Helaas duurde het uiteindelijk 2 jaar voordat we contact konden leggen met een ambitieuze jonge ondernemer die de stap naar zelfstandig ondernemerschap wilde zetten en specifiek op zoek was naar een onderneming in dit segment. Hij zag niet alleen potentie in de fysieke winkel, maar ook in de online activiteiten van deze onderneming.

Na het eerste gesprek met deze kandidaat, waarin het verkoopmemorandum werd besproken, werd al snel een afspraak gepland tussen de verkopende partij en de potentiële koper. Naast concrete interesse in de overname was er ook duidelijk sprake van een goede klik tussen beide partijen.

Elementen voor een succesvolle overdracht

Als adviseur heb ik de onderhandelingen begeleid. Binnen een relatief korte tijd waren beide partijen het eens over een overnamesom, waarbij tevens werd afgesproken dat de verkopende partij gedurende 6 maanden betrokken zou blijven bij de onderneming om kennis over te dragen.

Terugkijkend op deze succesvolle overdracht zien we een aantal belangrijke elementen die hebben bijgedragen aan het slagen van de overname in de woonbranche:

  • Zorg ervoor dat je een toekomstgerichte onderneming hebt die voldoet aan de huidige eisen van ondernemen.
  • Informeer jezelf tijdig of je onderneming verkoopklaar is. Als er fiscale zaken geregeld moeten worden, neem dan minimaal 3 jaar voorbereidingstijd in acht.
  • Geef jezelf voldoende tijd om een verkoop te realiseren. Ook als er in het eerste jaar na de start van het verkoopproces niets lijkt te gebeuren, blijf vertrouwen houden en zorg ervoor dat je je onderneming up-to-date houdt.
  • Schakel een adviseur in die het volledige traject kan begeleiden en realistische verwachtingen kan scheppen, zowel wat betreft de overnamesom als de verkooptermijn.

Dit succesverhaal toont aan dat met geduld, een goede voorbereiding en de juiste ondersteuning een overname heel goed kan verlopen. 

Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.